Komunisté si polepší

  • 61
Česká politická scéna se v pondělí významně změní. A nejen proto, že země bude formálně bez prezidenta. S Václavem Havlem totiž českou politiku opouštějí i některé zvyklosti a postupy, které už zřejmě žádný z jeho nástupců nebude opakovat. Jakmile Havel opustí svůj úřad, otevře tím - obrazně řečeno - cestu na Hrad komunistům.

Zatím každý z relevantních prezidentských kandidátů sliboval před volbou, že se bude pravidelně scházet se všemi stranami, tedy i s komunisty. To Havel nedělal.
"Samotný antikomunismus jako politický program neobstojí," prohlásil například Václav Klaus. A Miloš Zeman byl k zástupcům KSČM ještě o poznání vstřícnější.

Zatímco komunisté získají, jiné strany spíše trochu ztratí. Havel měl vždy slabost pro "menší koaliční partnery", ať už to byli lidovci a ODA v Klausově vládě, nebo unionisté a lidovci dnes. Menší vládní strany tak úderem nedělní půlnoci přijdou o svého neformálního přímluvce a sympatizanta.

Hrad také - alespoň načas - přestane být místem, které budou politici pokládat za další mocenské centrum v zemi. Zmizí dohady a obavy, zda zásadní politická rozhodnutí, například obsazování klíčových míst v bankovní radě ČNB nebo u Ústavního soudu, nevznikají v neformálních a uzavřených kroužcích kolem prezidenta.

Postupem času také bude klesat vliv těch postav ekonomického a politického života, které svůj vliv odvozovaly od skutečných či předstíraných kontaktů s Václavem Havlem.

Odcházející prezident však aktivně nevstupoval jen do každodenního politického provozu. V některých případech zasahoval i do mocenských vztahů přímo ve státní správě. Není příliš pravděpodobné, že by se Havlův nástupce tak aktivně zajímal například o situaci v elitních policejních útvarech, jak to Havel udělal na jaře 2000.

Nakolik Hrad přestane být politickou - a politiku ovlivňující - institucí, bude pochopitelně záležet na tom, kdo Havla nahradí. Zřejmě největší předpoklad k tomu, aby funkci prezidenta dal vlastní politický obsah, má díky svým kontaktům a vlivu Václav Klaus. Byť za to právě on Havla často kritizoval a teď před volbou slibuje, že tomu tak určitě nebude.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video