Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Odebrání akreditace ruským novinářům? Může v tom být špionáž

  10:36
Česko odmítlo prodloužit akreditaci dvěma ruským novinářům. Jaký motiv za takovým opatřením stojí? V aktuálním komentáři hledá odpověď bývalý generální konzul v Ruské federaci Vladimír Votápek.
Ruské pasy (ilustrační foto)

Ruské pasy (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Ministerstvo zahraničních věcí odmítlo prodloužit novinářskou akreditaci Alexandru Kuranovovi a Vladimíru Sněgirjovovi, dvěma ruským žurnalistům, pracujícím pro listy Segodňa a Večerňaja Moskva (psali jsme zde). Mluvčí české diplomacie pro krok úřadu nenabídla žádné vysvětlení s tím, že důvod podléhá utajení a že jej nebude do Moskvy sdělovat přes média. Ruská média český postup kategoricky odsoudila a ruské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že přijme reciproční opatření.

Vladimír Votápek

Analytik Vladimír Votápek

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul ČR v Ruské federaci.

Je pravidelným hostem v elektronických médiích, kde komentuje vývoj v prostoru bývalého Sovětského svazu.

Poznamenejme, že rušení novinářských akreditací není ve vztahu Prahy a Moskvy nijak výjimečný krok. Práci na území Ruské federace měla dlouhá léta znemožněnou například Petra Procházková. V únoru 2010 přišel o vízum zpravodaj České televize v Moskvě Josef Pazderka, což měla být odveta za podobný krok české strany proti ruskému žurnalistovi Vladimiru Silkinovi.

Ruská strana také v roce 2006 nečekaně neprodloužila akreditaci redaktorovi ČT Janu Moláčkovi. I v jeho případě se předpokládá, že šlo o reciproční krok Moskvy, reagující na to, že činnost v ČR musel ukončit zpravodaj tiskové agentury RIA Novosti Leonid Sviridov.

Nevydávání a rušení akreditací, stejně jako jiná opatření omezující činnost novinářů, pochopitelně nalézají v médiích silný ohlas a mohou citelně ovlivnit atmosféru ve vztazích mezi danými zeměmi. I proto je důležité se v každém případě ptát, jaký motiv za takovým opatřením stojí, a teprve se znalostí těchto skutečností zrušení novinářských akreditací hodnotit.

Bylo by také dobře vědět, zda kromě akreditace byla uvedeným žurnalistům zrušena i povolení k pobytu v ČR, protože samotné odebrání průkazu zahraničního novináře mnoho neznamená a pokud mohou i nadále setrvat na území ČR, v podstatě nic jim nebrání pokračovat v jejich práci.

Špioni spíš než novináři?

Obvyklým důvodem, proč přicházejí ruští novináři o akreditaci a proč musí opustit české území, je jejich činnost proti bezpečnosti našeho státu, jinými slovy špionáž. Zda je tomu tak i v posledním případě, není zcela jasné. Zvláštní okolností případu pana Kuranova je skutečnost, že jeho akreditace nebyla prodloužena již v listopadu 2015. Tehdy ale Praha po protestech Moskvy ustoupila a ministr zahraničí Zaorálek údajně slíbil, že se získáním akreditace pomůže.

Připomeňme, že pan Kuranov na našem území působí už od konce 80. let a mezi novináři si získal velmi dobré renomé. To samozřejmě neznamená, že se vedle novinařiny nemohl věnovat vedlejší činnosti. Jenom by bylo žádoucí, aby ministerstvo zahraničních věcí, nebo Bezpečnostní informační služba, byly v podobných případech méně skoupí na slovo. Prostě proto, aby nevznikaly zbytečné pochyby o spravedlnosti jejich postupu.

Česko poslalo domů dva ruské novináře, Moskva slibuje reakci

Dodejme, že dalším důvodem pro vypovězení novináře mohou být výše uvedená „reciproční opatření“ tedy jakási pomsta za jinak oprávněný krok druhé strany. Je dobře, že tuto poslední variantu jsme zatím v případě českých úřadů nezaznamenali. Vždyť zrušení akreditace (zvlášť pokud by vedlo k nucenému opuštění místa působení) je významný zásah do profesního a osobního života novináře a uchylovat se k němu z důvodů jakési abstraktní „reciprocity“ je jenom stěží ospravedlnitelné.

Agresivní ruská propaganda

Už vůbec by nebylo přijatelné, aby bylo žurnalistům bráněno v práci kvůli tomu, že se někomu nelíbí obsah jejich zpravodajství, způsob jakým píšou o hostitelské zemi. Je nezpochybnitelnou skutečností, že se naše země stala v posledních letech terčem silné vlny agresivní ruské propagandy, zaměřené na zmatení veřejnosti a destabilizaci našich vazeb na euroatlantické společenství.

Cílem Kremlu je vyvolat v českých občanech nejistotu, zpochybnit hodnoty, na kterých stojí fungování naší společnosti, a oslabit připravenost elit aktivně vystupovat na ochranu zájmů země. To by ale neměl být důvod pro přebírání špatné praxe omezování médií, obvyklé v nedemokratických zemích. Svoboda slova je nezastupitelnou podmínkou pro dobré fungování demokratické společnosti a my se prostě musíme naučit žít v moderním světě, charakterizovaném pluralitou názorů, zpochybňováním tradičních hodnot a někdy i informačním chaosem.

Konec konců Evropa je bohatší a rozvinutější než třeba Rusko a proto bychom měli dokázat najít zdroje a způsoby, jak na jejich propagandu odpovídat a oslabovat její účinek. A pokud se některé země snaží využívat novináře jako bojovníky ve své hybridní válce, bylo by hloupé jim v jejich činnosti pomáhat oslabováním jedné z našich nejsilnějších zbraní - otevřenosti a svobody médií.

Těšme se tedy na to, že naše úřady přestanou držet bobříka mlčení a v dohledné době se dozvíme, jaký důvod stál za zrušením akreditací ruských novinářů. Vždyť pokud Zaorálkův resort hodlá sdělit ruské straně důvody svého kroku diplomatickými kanály, stejně tak dobře je mohou poskytnout tisku, protože Kreml bude o důvodech mlčet pouze v případě, že to pro něj bude výhodné. Co víc, taková otevřenost může Moskvu odradit od té nejhloupější možné odpovědi, tedy od recipročního vypovězení českých novinářů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...