Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

KOMENTÁŘ: Senátoři, vsaďte si. Jackpot šplhá do milionů

  • 3
Zákony na poslední chvíli jsou ty nejostřeji sledované. Sněmovna se sejde těsně před volbami, aby přehlasovala prezidentovo veto na biopaliva. V úterý schválila Pecinovu protikorupční krabičku a opětovné zvýšení mateřské.

O povahu zákonů, zda jsou škodlivé, či užitečné, hloupé, či chytré, neběží.

Běžné zasedání Sněmovny se stává další součástí předvolební kampaně. Hra o loterijní zákon je napínavější. Ve Sněmovně získalo určité, byť hodně stydlivé omezení moci loterijních společností drtivou podporu. Zejména díky kampani starostů a náladě veřejnosti, která patologické hraní odsuzuje.

A politici se chtěli líbit. Narychlo schválený zákon má díry. Například divadla se obávají, že přijdou o peníze, které jim ze zisků sázkařských firem plynuly.

A ty se bouří a vyhrožují, že se odstěhují do daňových rájů, protože prý přijdou o miliardy. Zákon má projednávat Senát. Pokud bude mít výhrady, zákon nejspíš kvůli končícímu volebnímu období bude nadlouho odložen.

Marketingový mág sázkařských společností (nejspíš nejmocnější skupiny v zemi) prý říkává, že má jen dvě herní možnosti: výhru a výhru. Senátoři mají horší možnosti: buď schválit ne zcela dokonalý zákon, nebo nechat loterijní firmy vyhrát jackpot.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video