Dominik Feri a Ondřej Kolár | foto: koláž iDNES.cz

Feriho nahradí starosta Kolář, který se zasadil o konec sochy Koněva

  • 65
Místo exposlance Dominika Feriho, který rezignoval ze čtvrtého místa pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) kvůli aféře kolem jeho údajného sexuálního nátlaku na některé dívky, obsadí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Konečnou podobu kandidátky ve čtvrtek večer schválil výkonný výbor TOP 09.

Kolář, který se zviditelnil tím, že jím vedená Praha 6 nechala loni na jaře odstranit sochu sovětského maršála Ivana Koněva, byl dosud na devátém místě kandidátky koalice Spolu, které náleží také TOP 09, a posunul se tak výše.

Koněv velel na konci druhé světové války sovětským jednotkám, které za druhé světové války osvobodily část České republiky. Kritici jeho pomníku na Praze 6 argumentovali, že podíl na osvobození Prahy nebyl tak velký a že se v roce 1956 naopak podílel na potlačení povstání proti komunistickému režimu v Maďarsku.

„Jsem ráda, že můžeme voličům nabídnout lidi jako je Ondřej Kolář, který mnohokrát prokázal svůj zásadový postoj v pozici starosty Prahy 6. Předvedl, že se neskloní ani před nátlakem z Ruska,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ve Sněmovně Feriho nahradila dokumentaristka Olga Sommerová.

Feri čelí nařčení, že v minulosti na domácích večírcích donutil k sexu několik studentek. Redakce Deník N a A2larm přinesly svědectví dívek, které poslance viní z toho, že je v opilosti i přes výslovný nesouhlas přinutil k pohlavnímu styku. Policie již zahájila úkony trestního řízení.

Úpravu, co je znásilnění, nestihli poslanci projednat

Poslancům hnutí ANO se nepodařilo na červnové schůzi Sněmovny prosadit projednání návrhu Barbory Kořanové a některých jejích kolegů, který by redefinoval znásilnění.

Na mimořádné schůzi poslanců 9. června Kořanová avizovala, že chce, aby za znásilnění bylo nově považováno i to, když jeho oběť není schopna právě projevit svou vůli, nebo není schopna klást odpor proti takovému jednání.

Pokusila se to jako přílepek přidat k nesouvisející novele zákona o  mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních. Ani tu ale poslanci nestihli na červnové schůzi projednat. Pravděpodobnost, že tak úprava bude do voleb schválena v obou komorách parlamentu, se tak výrazně snížila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video