Kojení | foto: Profimedia.cz

Kojení v některých porodnicích stále naráží na nepochopení, ukázal průzkum

  • 51
I přesto, že za důležité kojení považují téměř všechny dotázané ženy, s jeho nedostatečnou podporou se v porodnici setkala každá šestá, zjistil průzkum. Ministerstvo zdravotnictví ustanovilo Národní komisi pro kojení, která se právě na zajištění dostatečné podpory v porodnicích bude soustředit.

Průzkum provedlo ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s agenturou STEM u 1009 žen. Za důležité kojení považovaly téměř všechny (98 procent) dotázané. Optimální délka kojení podle nich byla půl roku (35 procent) až rok (35 procent). Kojit dva roky a déle prosazovala každá desátá (9 procent) dotázaná žena. Každá šestá žena (17 procent) se však setkala s nedostatečnou podporou kojení ze strany zdravotníků v porodnici. „Je to nějaký postoj, se kterými budeme určitě dále pracovat,“ reagovala náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.

Ministerstvo se rozhodlo ustanovit Národní komisi pro kojení. „Bude pracovat na tom, aby každá matka dostala podporu a kvalitní péči v porodnici, kvalitní poradenství ohledně kojení a výživy kojenců a malých dětí, a pak samozřejmě kvalitní poporodní péči,“ nastínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Komise bude spolupracovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí, poskytovateli péče i odbornými společnostmi.

Součástí by měla být i síť laktačního poradenství, která by rodičkám byla hrazená.

Komise bude také implementovat strategii kojení podle zásad UNICEF a Světové zdravotnické organizace – takzvanou „Baby Friendly Hospital Initiative“ – která nastiňuje deset kroků k úspěšnému kojení. „Chceme, aby tato doporučení byla aplikována ve všech porodnicích v Česku,“ dodal Vojtěch.

Strategie požaduje například umožnit matkám zahájit kojení do půl hodiny po porodu či nepodávat novorozencům žádnou jinou potravu ani nápoje kromě mateřského mléka. „Ne kolik máme kojených dětí při propuštění z porodnice, ale jak ta porodnice spolupracuje na dodržování těch deseti kroků,“ doplnila vedoucí Národního laktačního centra Anna Mydlilová.

Kromě toho, že kojení zvyšuje imunitu dětí, chrání je proti řadě chronických chorob, jako je diabetes I. a II. typu či alergie. Pomáhá však i samotným matkám, kdy pomáhá předcházet vzniku některých závažných onemocnění, jako je rakovina prsu či vaječníků.

V Česku podle statistik kojí po propuštění z porodnice přes 95 procent matek. V půl roce věku přijímá mateřské mléko okolo 39 procent dětí. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje dítě kojit právě minimálně prvních šest měsíců a pokračovat ideálně do 1,5 – 2 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video