Podnikatel Jan Kočka

Podnikatel Jan Kočka | foto: Dan Materna, MAFRA

Kobra zasáhla proti daňovým únikům, razie se dotkla i podnikatele Kočky

  • 19
Kriminalisté z týmu Daňová Kobra v minulých dnech provedli rozsáhlý zásah proti praní špinavých peněz a krácení daní. V případu s krycím názvem Úklid bylo obviněno 25 lidí a čtyři firmy. Měli vytvářet fiktivní obchody v úklidových službách. Podle informací České televize je mezi obviněnými i pražský podnikatel Jan Kočka.

V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Iva Knolová. Obviněným hrozí pět až deset let vězení.

Skupina údajně založila řetězec nejméně 23 obchodních společností, přičemž část z nich nevykonávala žádnou reálnou podnikatelskou činnost. Na účty firem putovaly finanční prostředky od společností, které se zabývaly úklidovou činností. Z bankovních účtů potom pachatelé vybírali peníze v hotovosti a přes další prostředníky je předávali hlavním organizátorům trestné činnosti.

Knolová uvedla, že kriminalisté pracovali na případu s krycím názvem Úklid několik měsíců. Počátkem minulého týdne pak provedli jedenáct domovních prohlídek i prohlídek jiných prostor. „Jako výnos z trestné činnosti jsme zajistili několik nemovitostí v hodnotě cca 95 milionů korun a finanční prostředky na účtech i v hotovosti v celkové hodnotě cca 18 milionů korun,“ popsala mluvčí.

Podle České televize jsou mezi zajištěnými nemovitostmi domy a pozemky podnikatele Kočky. Machinací se totiž údajně účastnila jeho firma Prostor, která poskytuje úklidové služby v hlavním městě. Kočka byl obviněn už loni v související kauze, která se týká fiktivních obchodů s neexistujícími reklamními službami. V souvislosti s tímto případem pozastavil své členství v ČSSD.

Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Kauzu dozoruje Krajské státní zastupitelství v Praze.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video