Václav Havel

Václav Havel | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Koalice Paroubek–Havel

  • 290
Václav Havel byl kdysi autorem zajímavých absurdních her. A zdá se, že smysl pro absurditu si uchoval dodnes. Alespoň o tom svědčí jeho poslední výroky na adresu české politické scény a jeho vztah nevztah s premiérem Jiřím Paroubkem.

Předseda vlády se v neděli na ČT1 několikrát zaklínal slovy bývalého prezidenta (ten vystoupil před ním) a zjevně se snažil divákům vnutit představu, že si s Havlem velmi dobře rozumí. A exprezident si s tím při své introvertní povaze již měsíce nedokáže – či nechce – poradit.

V rozhovoru pro Lidové noviny 17. prosince na otázku "Máte pocit, že vás Paroubek využívá?" odpověděl: "Ten pocit nemám absolutně." Tak ten pocit nemá známý dramatik asi jako jediný v celé republice.

Premiér například pozval před časem Havla na kávu. Ale neřekl mu, že k tomu pozval i redaktora jemu nakloněného deníku Právo. Krásná zpráva o "souznění" názorů dvou politiků byla na světě.

Jiří Paroubek také dobře ví, jak s Havlem před volbami hrát, aby se to dalo využít. Bývalý prezident je v trvalém střetu s Václavem Klausem, nikdy mu nebyla po chuti ODS a vždy hledal na politické scéně někde "uprostřed" lidi, kteří by si vyslechli jeho stesky. Kromě členů malých stran má na to dnes i premiéra.

Ten mu naslouchá pozorně, aby s ním pak v něčem souhlasil, a tím mohl lovit v řadách nerozhodnutých středových voličů. A vychází to.

Proto se ani nelze divit, že Václav Havel v neděli televizním divákům sdělil, že vůbec nejhorší povolební variantou by byla velká koalice ODS a ČSSD. Na otázku moderátora, zda není ještě horší menšinová vláda sociální demokracie s podporou komunistů, řekl: "To je samozřejmě také špatné řešení. Já nevím, ale ta...
zas... tolik to nesleduji všechno, ale nevzpomínám si, že by ta sociální demokracie někdy řekla, že chce vládnout s komunisty nebo že by byla schopna vládnout s komunisty..."

Pokud to Václav Havel nesleduje, tak malé vysvětlení. Zřejmě se však k němu nedostane, protože prohlásil, že na jaře přestal číst noviny, i když v tomtéž rozhovoru tvrdil: "... pozoruji, jakým ptákovinám se věnuje nekonečná pozornost v novinách...".

Jenže spolupráce ČSSD a KSČM, kterou on odbývá, není žádná ptákovina. Navíc je to právě Jiří Paroubek, kdo komunisty povýšil na stranu, jež by mohla mít po 16 letech opět koaliční potenciál. A je to právě premiér, který uvažuje o povolební tiché koalici s KSČM a do budoucna i o koalici vládní. Pokud to Václav Havel nepostřehl, není k tomu moc co dodat.

Bývalý prezident kdysi vyznával takzvanou nepolitickou politiku, pak se prezentoval jako nadstranická hlava státu. Nikdy však v praxi nic podobného nedělal.

V posledních letech si sám vybudoval ulitu, z níž občas vystřeluje své politické názory. Že jsou někdy absurdní, je zřejmé. Nejasné však je, proč Havel není stále schopen jednoznačně formulovat své politické preference a proč pořád vše jenom naznačuje. Rozumí tomu ještě někdo?


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video