Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Koalice ČSSD a komunistů by nyní měla 109 poslanců

  • 122
ČSSD ztratila oproti prosinci dvě procenta stranických preferencí, zjistil STEM. Přesto zůstává nejsilnější stranou. Při volbách by jí dalo přednost 31 procent voličů. Pokud by navíc vytvořila koalici s KSČM, obsadila by ve Sněmovně hned 109 křesel. ODS by volilo 24,3 procenta lidí.

Jak se zdá, hlasy se na levici částečně přelévají, nyní ale ve prospěch KSČM. Ta si polepšila o 1,3 procenta a mezi parlamentními stranami zaujímá s přibližně třinácti procenty třetí místo.

Za komunisty zůstává o necelých pět procent pozadu KDU-ČSL (8,2 procenta). Šest procent Čechů by volilo Stranu zelených.

Kromě KSČM si všechny partaje pohoršily. Největší odliv voličů zaznamenala sociální demokracie, nejmenší naopak ODS a Strana zelených, obě strany přišly o 0,2 procenta hlasů.

Současná vládní koalice by na tom byla o jeden mandát hůře než v minulém měsíci - ve sněmovních lavicích by obsadila 91 míst. Případná koalice ČSSD a KSČM by získala 109 mandátů, hypotetická koalice ČSSD se SZ a KDU-ČSL 107.

Ochota volit se u občanů již čtvrt roku nemění. K urnám by vyrazilo 51 procent lidí, 18 procent účast odmítá. Nerozhodnutých je téměř třetina.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video