Andrej Babiš a Alena Schillerová na mimořádném hlasování o nedůvěře vlády....

Andrej Babiš a Alena Schillerová na mimořádném hlasování o nedůvěře vlády. (3.června 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Sněmovna změnila Ústavu, podpořila zavedení klouzavého mandátu

  • 16
Člen vlády, který je také poslance, bude moci dočasně přepustit své místo ve Sněmovně náhradníkovi. Poslanci schválili novelu Ústavy, která počítá se zavedením klouzavého mandátu. Hlasovalo pro to 120 poslanců, přesně tolik, kolik jich bylo třeba, aby změna Ústavy prošla. Nyní musí změnu ještě potvrdit Senát.

Pro zákon hlasovalo vládní ANO i několik opozičníh stran. Zavedení klouzavého mandátu, o čemž se před hlasováním vůbec nediskutovalo, naopak nepodpořili občanští demokraté, ČSSD a komunisté, kteří se zdrželi hlasovali.

Poslanci zákon na poslední chvíli upravili. Prošlo to, že ministři se budou moci rozhodnout, zda předají poslanecký mandát náhradníkům.

Původní poslanecká novela ttotiž předpokládala, že by členové kabinetu po dobu vládního angažmá nesměli být zároveň členy Poslanecké sněmovny.

K zavedení klouzavého mandátu dříve vyzýval i premiér Andrej Babiš. Členové vlády, kteří byli zvoleni do Sněmovny, se totiž díky klouzavému mandátu budou moci naplno věnovat své funkci.

Princip klouzavého mandátu funguje v Belgii, Nizozemsku, Rakousku, Estonsku, Švédsku či na Slovensku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video