Hradní stráž zkouší inauguraci prezidenta ve Vladislavském sále | foto: Michal Růžička, MF DNES

Klausův prezidentský slib potvrdí 21 salv z děla

  • 239
Dnešní slavnostní slib, jímž Václav Klaus začne své druhé funkční období, doprovodí 21 dělostřeleckých salv. Vojáci si musí pohlídat, aby salvy z Petřína zazněly včas. Ve Vladislavském sále, kde prezident slib složí, proto bude důstojník, který dá vysílačkou pokyn dělostřelecké baterii k salvě.

Prezident složí slib do rukou předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka z ČSSD.

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," to je slib, který musí prezident složit, jinak by jeho zvolení nebylo platné.

Klaus bude mít dnes nabitý program. Nejprve uctí památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, od jehož narození uplyne právě dnes 158 let. Po slavnostním složení slibu bude následovat vojenská přehlídka na třetím hradním nádvoří.

Prezident potom položí květiny k ostatkům svatého Václava ve svatovítské katedrále a setká se s pozvanými hosty ve Španělském sále. Na rozdíl od volby dostal pozvánku i bývalý prezident Václav Havel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video