Josef Kalbáč

Josef Kalbáč

Klause jsem volil kvůli svým hodnotám, vysvětlil senátor Kalbáč

  • 128
Lidovecký senátor Josef Kalbáč se rozhodl vysvětlit, proč dal v prezidentské volbě hlas Václavu Klausovi. "Je pro mě bližší to, na co si mohu sáhnout," porovnal oba kandidáty v prohlášení, které exkluzivně poskytl iDNES.cz. Promluvil kvůli nátlaku, jemuž je stále vystaven.

Senátor Kalbáč byl přitom už během první volby označován za příčinu toho, proč nebyl prezident zvolen. V klíčovém okamžiku totiž musel Španělský sál Pražského hradu opustit kvůli nevolnosti.

Když svůj odchod následně vysvětloval, zmínil, že se stal na WC terčem výhrůžek neznámého muže. (více zde) Už před volbou byl ale tlak nemalý: senátora prý kontaktovaly tisíce lidí prostřednictvím sms zpráv, e-mailu i telefonu s otázkami a doporučeními ohledně volby.

Nátlaku a negativním reakcím ohledně svého rozhodnutí čelí Kalbáč stále. I proto se rozhodl na iDNES.cz zveřejnit své prohlášení. "Pravdou je, že jsem se doopravdy rozhodoval až ve Španělském sále Pražského hradu, neboť jsem očekával, že oba prezidentští kandidáti přednesou své volební trumfy právě až tam," vysvětlil.

Pro profesora ekonomie Jana Švejnara podle něj mluví jeho "pružnost a kreativnost, skvělé ekonomické schopnosti". Vzhledem k jeho činnosti v mezinárodním ekonomickém prostředí ale Kalbáč pochybuje, zda je pro kandidáta zelených a ČSSD Česká republika prioritou. Staronový prezident je oproti tomu "zdravě nacionální".

"Klaus je velmi dobře zakotven v českém prostředí i v českých politických elitách, zatímco Švejnar je velice dobře zakotven v americkém prostředí a v globalistických elitách. Komentář: pro mě je bližší to, na co si mohu sáhnout, nežli to, co mohu pouze vidět," píše v prohlášení senátor.

Klausův projev na něj navíc silně zapůsobil důrazem na konzervativní hodnoty a křesťanství jako základ euroamerické civilizace. I odporu k "bezbřehému liberalismu", který Klaus projevil, když vyjadřoval svůj odpor vůči státu, v němž "bude zakázáno kouřit, ale drogy budou tolerovány", si lidovec Kalbáč považuje.

. Prohlášení senátora Josefa Kalbáče


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video