Klaus ztratí část státnického servisu

  • 69
Po dvanácti letech strávených v nejvyšších ústavních funkcích se bude muset Václav Klaus obejít bez servisu, který k práci předních představitelů státu patří. Jako premiér nebo předseda sněmovny měl k dispozici služební vůz s řidičem, tým poradců, ochranku i bydlení ve státní vile. Kromě Václava Havla nebyl žádný jiný zdejší polistopadový politik v ústavních funkcích tak dlouho.

Prohrané volby nyní Václava Klause, který v červenci předá vedení sněmovny svému nástupci, o část zázemí připraví. Záleží na tom, jak dopadnou povolební vyjednávání. V rozhovoru pro BBC Klaus řekl, že už si ve sněmovně vyhlížel kancelář pro případ, že by zůstal jen řadovým poslancem. "Nebral bych to jako ponižující, je to v každém případě jiné," řekl rádiu.

Ochranka ale bude Klause ještě nějaký čas střežit. "Těžko ho teď můžete rovnou pustit samotného na ulici," říká jeho tisková tajemnice Eliška Klepalová. Jak dlouho bude Klaus osobní strážce mít, není rozhodnuto. "Těžko říci, dokdy bude ochranku mít. O tom musí rozhodnout ministr vnitra. Lze však předpokládat, že tam bude ještě nějaké přechodné období," prohlásila Klepalová.

Klaus nabídne funkci, ale neřekl kdy

Až ministr Klausovi ochranku odebere, a šéf ODS by ji poté přesto požadoval, utratil by za soukromou bezpečnostní službu milionové částky. "Ceny jsou různé, záleží samozřejmě na kvalitě ochranky. Ta, která už něco umí, si účtuje i tisíc korun za jednoho muže na hodinu. Střežení Václava Klause bych proto odhadoval až na několik milionů korun ročně," sdělil bývalý policista, který nyní pracuje v soukromé ochrance.

Co se stane s týmem poradců a dalšími lidmi, kteří se nyní o Klause starají, není zatím rozhodnuto. Zcela jistě však Klaus nebude mít k dispozici služby spojené výhradně s předsednickým postem ve sněmovně, mezi než patří protokol nebo dopisové oddělení. Nebude mít ani osobního řidiče, místo dosavadního služebního vozu může přesednout do rodinné Škody Octavia.

Skromnější Klausovo období jako by symbolicky předznamenaly i včerejší oslavy jeho jedenašedesátých narozenin. Přítomnost gratulantů prozradily v prázdné sněmovně jen květiny a dárky na recepci u hlavního vchodu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video