Vyznamenání dostane přitakávač, lokaj i podkoní.

Vyznamenání dostane přitakávač, lokaj i podkoní.

Klaus vyznamená svoje služebnictvo

  • 10
Loajální zaměstnanci prezidentovy kanceláře dostanou 28. října na Pražském hradě vysoká státní vyznamenání. Komentátoři v médiích vyjadřují nad tímto krokem Václava Klause rozpaky.

Objev DNES

Prezident si však je svým rozhodnutím jist. "Kdo se může hned po mně víc zasloužit o naši zemičku než lidé, kteří mi roky věrně slouží?" vysvětluje.

Medaili Za hrdinství obdrží hradní ponocný Zbyšek Kochta. V odůvodnění stojí: "Prochází každou noc strašidelný areál Pražského hradu a neděsí se vrzání, chrochtání a jiných divných zvuků, které se ozývají z temných zákoutí. Obzvláštní hrdinství projevil, když na něj při obchůzce na třetím nádvoří vybafl podnapilý poddůstojník Hradní stráže. Nehnul ani brvou."

Medaili Za zásluhy dostane komorná v Lumbeho vile, paní Gizela Janečková. Její příspěvek k blahu státu je defi nován takto: "Natřásá polštáře tak delikátně, že se do kanafasu těším. Na vrchní podušce vždy najdu čokoládový bonbon, který mám rád. Spím dobře celou noc, což u mě vyvolává dobrou náladu přes den. Kruciální státnická rozhodnutí tak díky naší komorné činím obvykle v příjemném rozpoložení."

Táž medaile připadne i hradnímu šaškovi Rochovi Jochovi. "Kdykoliv ho požádám, aby mi pro zasmání předvedl Havla, neodmítne," oceňuje ho Václav Klaus.
Dostane se i na prezidentova podkoního, porybného, klíčníka a sklepníka.

Zvláštnímu postavení mezi Klausovým služebnictvem se těší starý věrný lokaj Lkaj. Pro něj musel prezident vymyslet zcela nový řád. Lkaj se tak osmadvacátého stane zasloužilým přitakavačem.

"Má neobyčejně vyvinutou sílu samostatného úsudku," zdůvodňuje Václav Klaus. "Dokáže mi tvrdě oponovat, někdy i tři vteřiny. Někdy slízne i lehký kopanec, přesto není vůbec konformní. Pomáhá tak tříbit názory hlavy státu."

Paradoxně jediným Klausovým služebníkem, jenž při udílení vysokých státních cen ostrouhá, bude ten, který zavdal podnět ke spekulacím o vyznamenání pracovníků kanceláře prezidenta republiky - prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Prezident tuto zprávu potvrzuje. "Zatím s panem Hájkem opravdu, ale opravdu nejsem stoprocentně spokojen. Ne že by má vyjádření vysloveně zkresloval," říká, "ale v jeho podání se stírá pel mé virtuózní češtiny. Ano, ten pel, na který jsou mí političtí oponenti obzvlášť alergičtí."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video