Vyrovnání s církvemi má být podle Klause založeno na široké politické shodě.

Vyrovnání s církvemi má být podle Klause založeno na široké politické shodě. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Klaus: Peníze pro církve za lidovecké hlasy pro mě jsou spekulace

  • 19
Prezident Václav Klaus označil možný obchod s lidoveckými hlasy v prezidentské volbě za spekulaci. Odpověděl tak na výzvu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, aby objasnil tvrzení, se kterým přišel minulý týden Cyril Svoboda. Ten naznačil, že zvolení Klause zajistí dohodu o odškodnění církví.

Jiří Paroubek vyzval v pondělí písemně Václava Klause, aby odmítl obchody s funkcí prezidenta. "Vyzývám Vás, abyste jasně deklaroval, že v případě Vašeho zvolení prezidentem budete usilovat o širokou politickou shodu na řešení církevních restitucí," napsal šéf ČSSD.

Možný obchod s hlasy při prezidentské volbě naznačil minulý týden lidovecký ministr Cyril Svoboda. Má jít o zvolení Klause za to, že ODS pomůže KDU-ČSL prosadit odškodnění církví. - více zde

"Takové obchodování s budoucností naší země musím odmítnout, a to i s ohledem na riziko, které je spojené s poškozením pověsti úřadu hlavy státu v případě, kdy by k takovému politickému obchodu, který nese znaky politické korupce, opravdu došlo," dodal Paroubek.

Prezident souhlasí s formou řešení církevního vyrovnání. "Tato věc by měla být založena na široké politické shodě," citoval médiím Klausovu odpověď Paroubek. Klaus zároveň zlehčoval výrok Cyrila Svobody. "Podle všech mých informací se jedná o pouhé spekulace."

Připomněl, že majetkové vyrovnání s církvemi je v dlouhodobém programu Topolánkovy koalice. "O současné podobě jsem se dověděl loni v prosinci," upřesnil Klaus.

Finanční a majetkové srovnání s církvemi schválil Topolánkův kabinet minulý týden. Stát by měl vrátit třetinu majetku zabaveného komunisty a během šedesáti let doplatit 267 miliard korun. Návrh putuje do Sněmovny, kde se proti němu ozývá množství kritických hlasů. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video