Prezident republiky Václav Klaus

Prezident republiky Václav Klaus | foto: Dan Materna, MAFRA

Klaus omilostnil několik cizinců i ženu, která chtěla zavraždit tyrana

  • 172
Prezident Václav Klaus udělil milost třinácti lidem, z toho čtyřem cizincům. Podle mluvčího Radima Ochvata ho k tomu vedly humanitární důvody. Mezi omilostněnými je také žena odsouzená na osm let za pokus o vraždu manžela, který ji týral.

Manžel Ivany Dvořákové nakonec její vražedný útok zázrakem přežil, přestože ho dvaceticentimetrová čepel zasáhla do hrudníku a břicha. Život mu podle lékařů zachránilo, že u těžce zraněného byla sanitka včas a dostal se tak rychle do péče lékařů.

Původně měla Dvořáková ve vězení strávit deset let, později jí soud mimořádně trest zmírnil o dva roky. O milost pro ni požádal také manžel, dál společně vychovávají tři děti. - čtěte Žena si za pokus o vraždu manžela odsedí osm let

Do vězení nebude muset ani Zdeňka Čonková, které prezident prominul tresty v celkové délce 11 měsíců za krádeže, kterých se dopouštěla v těžké sociální situaci. Prezident přihlédl k aktuálnímu zdravotnímu stavu odsouzené, která nedávno přišla o nohu.

Čtyři cizinci nebudou vyhoštěni

Radku Nejedlému prezident zmírnil trest za pohrdání soudem. Odsouzený jako svědek zmařil soudní jednání tím, že odešel před svým výslechem. Prezident přihlédl k tomu, že vychovává dvě nezletilé děti, z nichž jedno má vážné zdravotní problémy, a změnil mu dosud nevykonanou část trestu na trest podmíněný.

Prezident také prominul Nazarovu Rasulbekovi z Kyrgyzstánu pětiletý trest, který dostal za pokus o podplácení policisty v době, kdy v Česku pobýval nelegálně. Klaus podle Ochvata přihlédl k faktu, že Rasulbekova manželka žije v Česku a starají se o mentálně postiženého syna.

Hlava státu zrušila vyhoštění i dalším cizincům, kteří jsou v českých věznicích. Například Řekovi Eftaxiadisovi Konstantinosovi, který byl v roce 1985 vyhoštěn za výtržnictví. Má ale v Česku řadu příbuzných a narodil se u nás. Mezi omilostněnými je i Mongol a Číňanka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video