Prezident na olympiádu nejede kvůli prodělané operaci kyčle, sledovat hodlá především basketbal.

Prezident na olympiádu nejede kvůli prodělané operaci kyčle, sledovat hodlá především basketbal.

Klaus: Olympiáda je příliš zpolitizovaná, mělo by jít o sport

  • 74
Prezident Václav Klaus považuje olympijské hry v Číně za nadměrně zpolitizované. Politické diskuse je odklání od jejich sportovního poslání. Kritika her "ze závětří" je podle něj laciná.

V rozhovoru pro stanici ČT 24 prezident označil hry především za "úžasnou sportovní akci", která se však opožděně stala předmětem politického zájmu. Podle prezidenta měli kritici své výhrady vznést v době, kdy se rozhodovalo o místu konání her.

Klaus zdůraznil, že Čína prochází obdobím obrovského vzestupu nejen po ekonomické, ale i po občanské stránce. "Míra občanské svobody v Číně je dnes diametrálně odlišná, než byla před několika desetiletími," zdůraznil Václav Klaus.

Konání olympiády je podle něj odrazem i tohoto vzestupu. Podle prezidenta nemusíme souhlasit se vším, co se v Číně děje, hry by se však neměly stát lacinou záminkou pro kritiku.

Prezident se těší zejména na basketbal
Prezident, který se zotavuje po operaci kyčelního kloubu, se na rozdíl od Atén 2004 a Turína 2006 her osobně neúčastní. Rád by si ale našel čas na sledování některých disciplín. Jako bývalý basketbalista chce fandit především českým košíkářkám.

Souhlasíte s prezidentem Klausem, že by olympiáda neměla být záminkou pro kritizování poměrů v Číně?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 22. srpna 2008. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 4488
NE
NE 2776

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video