Advokátka Klára Samková

Advokátka Klára Samková | foto: Michal Šula, MAFRA

Advokátka Samková: Kandiduji na prezidentku. Kvůli přátelům i nepřátelům

  • 1918
Klání o Pražský hrad má novou postavu - svou kandidaturu ohlásila známá právnička Klára Samková, která se v poslední době výrazně angažuje například v aféře mačetového útoku v Novém Boru.

"Napadlo to mé přátele, ale i řadu mých nepřátel. Ti mě tak dlouho podezírali, že se jen zviditelňuju a pořád se někam cpu, až jsem se naštvala a řekla si, že do toho tedy půjdu," řekla iDNES.cz sama Klára Samková.

Rezolutně odmítá, že by si chtěla kandidaturu zajistit přes podporu poslanců nebo senátorů. "To bych brala jako plivnutí do tváře lidem, kteří jsou se současnou politickou reprezentací nespokojeni," tvrdí advokátka.

Samková nechystá ani žádnou předvolební kampaň. "Rozhodně nebudou žádné billboardy, vždyť spousta předvolebních kampaní byla strašná. Lidé se přece dokáží rozhodnout sami. Vlastně chci, aby moji podporovatelé mysleli sami za sebe, nemám potřebu jim něco vnucovat," přibližuje Samková.

Spoléhá tak zcela na podpisové archy, které zveřejnila na svém webu. Petici si může každý vytisknout a sám šířit dál. "Lidé umějí číst a psát a nic jim nebrání si vygooglovat moje názory. Na rozdíl od některých jiných kandidátů mám tu výhodu, že při mém projevu aspoň nikdo neusne," naráží Samková na to, že jí řada lidí vyčítá, že má kontroverzní názory.

Prezidentské pravomoci připadají Samkové dostatečné, nechala by je tak, jak jsou. "A každý, kdo je chce rozšiřovat, jen není schopný používat ty stávající," míní právnička, která momentálně působí jako zastupitelka za TOP 09 na radnici Prahy 2.

Na prezidenta kromě ní kandidují třeba bývalý premiér Miloš Zeman, expremiér Jan Fischer nebo místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier (přehled adeptů na prezidentský úřad najdete tady).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video