Jiří Pospíšil na celostátním sněmu TOP 09 v Praze (25. listopadu 2017)

Jiří Pospíšil na celostátním sněmu TOP 09 v Praze (25. listopadu 2017) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Lidovci a TOP 09 jednají o spolupráci v senátních a komunálních volbách

  • 65
Lidovci a TOP 09 jednají o společném postupu pro podzimní senátní a komunální volby. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila by mohla být někde úspěšná i spolupráce s hnutím STAN. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek po schůzce stran uvedl, že tam, kde jsou silné osobnosti, budou křesťanští demokraté o spolupráci jednat.

Pospíšil po schůzce, která se týkala především spolupráce subjektů ve Sněmovně, na dotaz ČTK uvedl, že o možné společné kandidátce v hlavním městě se vyjednává a ohledně výsledku je optimistický. Odmítl ale potvrdit svou kandidaturu, jasno by podle jeho odhadu mělo být na přelomu března a dubna.

Komunální volby se letos budou konat nejpozději 5. a 6. října. Senátní volby by mohly být o týden či dva později, tedy ve stejných dnech, v jakých se uskutečnily před šesti lety. Tehdy si lidé vybírali senátory ve stejných 27 obvodech, ve kterých je budou volit nyní. Termín voleb vyhlašuje prezident nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Miloš Zeman má na tento úkon čas do počátku července.

Kandidaturu do Senátu už oznámilo několik známých osobností. Mezi nimi třeba neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer, který se o hlasy voličů bude ucházet v Praze. Nyní ještě jedná s politickými stranami o případné podpoře. Do voleb půjde i bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek, kterého podpořili Starostové a nezávislí. Jedním z jeho soupeřů v souboji o křeslo po senátorce Elišce Wagnerové bude brněnský kadeřník Jan Špilar, kterého nominovala KDU-ČSL.

Do Senátu bude chtít vstoupit také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který se rozhodl kandidovat na Náchodsku. Na Třebíčsku má za TOP 09 kandidovat herec Oldřich Navrátil.

Strany ale kandidáty pro senátní volby teprve oslovují a jednají o možné spolupráci i s dalšími uskupeními. Aby měly čas na kampaň, měly by být strany s výběrem hotovy na jaře.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video