Předseda KDU-ČSL Jan Čižinský s poslanci Markem Výborným a Pavlem Bělobrádkem

Předseda KDU-ČSL Jan Čižinský s poslanci Markem Výborným a Pavlem Bělobrádkem | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Lidovci chtějí zakázat reklamy na půjčky. Protestují i proti zdanění církví

  • 229
Zákaz reklamy na spotřebitelské úvěry, a to jak v televizi a rozhlase, tak i novinách a na online serverech, navrhuje KDU-ČSL. „Reklamy často mluví o rychlých a snadných půjčkách a lidé mnohdy jednají impulzivně,“ zdůvodnil návrh lidovců poslanec Marek Výborný. Výjimkou mají být reklamy na úvěry u bydlení, které by byly dál povoleny.

Lidem se podle lidovců stává, že se dostatečně neseznámí s podmínkami půjček jako je výše úroků nebo pokuty při neplacení. „Lidé se tak čím dál tím častěji dostávají do dluhových pastí a řeší splacení jedné půjčky jiným úvěrem. To je velmi špatné řešení. V KDU-ČSL jako jednu z možností vidíme právě omezení reklam na půjčky,“ řekl Výborný.

Zdanění náhrad církvím? Jen snaha komunistů se zviditelnit

Předseda strany Pavel Bělobrádek také po jednání předsednictva lidovců odsoudil komunistickou podmínku pro podporu vlády, zdanění náhrad k církevním restitucím, na což šéf ANO Andrej Babiš kývl.

„V právním státě není možné zdaňovat náhrady. Považujeme celou kauzu pouze za snahu se zviditelnit, je to právní nesmysl a blábol,“ uvedl Bělobrádek.

Zdůraznil, že KDU-ČSL nebyla u moci, když podmínky restitucí včetně finančních náhrad prosadila vláda Petra Nečase. Přesto jsou právě lidovcům restituce předhazovány.

V předchozí koaliční vládě Bohuslava Sobotky byli ovšem lidovci proti tomu, aby se dřívější pravicovou vládou vyjednané náhrady církvím jakkoli upravovaly. S tím by navíc musely souhlasit obě strany, kromě státu také církve, které s Českou republikou, zastoupenou vládou Petra Nečase, podepsaly příslušné smlouvy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video