Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidovec Jurečka slíbil daňové prázdniny pro rodiny se třemi a více dětmi

  6:45aktualizováno  16:10
Daňové prázdniny pro rodiny se třemi a více dětmi slíbili lidovci na programové konferenci S láskou ke všem generacím. „Bez dětí není budoucnost,“ řekl šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Milujme se a množme se. A milujme se co nejdéle. Je to zábavné, je to milé a je to zdravé,“ vtipkoval místopředseda KDU-ČSL Tom Philipp.

„Chceme, aby opravdu tady byly daňové prázdniny pro tyto rodiny, protože mít tři a více dětí je už opravdu finančně velmi náročné,“ řekl Jurečka. Výchova dítěte stojí podle něho až čtyři miliony korun.

Na konferenci lidovci představili, s čím v příštích letech osloví voliče. „Máme měnit, co je potřeba a chránit, co je dobré,“ prohlásil Jurečka.

Straně má vylepšený program pomoci zastavit pokles její obliby. „Naším cílem je ukázat, že lidovci mají praktická řešení na klíčové výzvy dnešní doby,“ řekl iDNES.cz předseda lidovců.

Jde o mix témat, která jsou s lidovci spojována dlouhodobě – rodinná a sociální politika, zemědělství, venkov – s tématy, která nejsou pro KDU-ČSL úplně tradiční.

70 tisíc míst pro děti v předškolním věku

Poslankyně Marie Jílková mluvila na programové konferenci o tom, že je třeba pomoci rodinám, aby si mohly sami vybrat, v jakém poměru skloubí své pracovní aktivity a péči o děti. Řekla, že jejím přáním je, aby si roce 2030 mohli všichni rodiče s malými dětmi vybrat, kolik času chtějí věnovat jim a jak dlouho chtějí pracovat

„Je tady velká poptávka a malá nabídka,“ uvedla poslankyně a poukázala na nízký podíl částečných úvazků v Česku.

„Zajistíme 70 tisíc míst pro děti v předškolním věku,“ řekla také Jílková. „Budeme podporovat komunitní a sousedské aktivity,“ dodala poslankyně.

Tom Philipp mluvil o bonusech při platbě zdravotního pojištění za dodržování zásad zdravého životního stylu a naopak o znevýhodnění při placení zdravotního pojištění při sebepoškozování.

„Bydlení je pro mladé lidi téma číslo jedna,“ řekla ve svém vystoupení Adéla Šilarová. Pomoci má podle lidovců zakotvení nároku na dlouhodobé nájemní bydlení pro ty, kdo řádně platí nájem. „Kdo platí, musí mít jistotu, že si jistotu bydlení udrží,“ zdůraznil Adam Šilar. Oba mluvili také o zvýhodněných hypotékách a bonusech za děti.

Do eurovoleb jako SPOLU, kývli lidovci. Myslím, že se to podaří, říká Jurečka

Školy umí předat informace o přesličkách, ale dost školáků neví, co se stalo v srpnu 1968

„Naše bezpečnost není samozřejmost,“ řekl na programové konferenci místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek. „Bez bezpečí není demokracie,“ prohlásil. Varoval před působením dezinformací a před rozdělováním společnosti na sociálních sítích.

Jurečka podpořil vyšší příspěvek rodičům vícerčat

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka podpořil zvýšení rodičovského příspěvku v případě narození dvojčat a vícerčat. Chce o pozměňovacím návrhu trojice vládních poslanců jednat v koalici. Šimon Heller, Hana Naiclerová a Eliška Olšáková prosazují, aby se příspěvek u dvojčat a vícerčat zvyšoval příspěvek o 100 procent místo současné poloviny základní dávky. Základní rodičovský příspěvek by měl podle vládního návrhu zvýšit o 50 tisíc na 350 tisíc korun.

Za problém, který je podle něj třeba řešit, označil , že školy dětem dokážou předat informace o přesličkách a plavuních, ale že mnozí školáci nedokážou přesně říci, co se stalo v srpnu 1968, kdy vojska bývalého SSSR a dalších zemí bývalého sovětského bloku vtrhla do Československa a následující více než dvě desetiletí zemi okupovala sovětská armáda.

Lampedusa je důkazem, že EU migraci nezvládá, řekl Zdechovský

„Chceme položit důraz na témata spojovaná s klimatickou změnou, bezpečností a migrací.To je výzva nejenom pro volby do Evropského parlamentu, ale bude nás to provázet příštích několik let,“ řekl Jurečka.

„Lampedusa je důkazem, že Evropská unie migraci nezvládá,“ řekl europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Na ostrov Lampedusa, který patří Itálii, míří nejvíce migrantů z Afriky, protože to tam mají nejblíž.

Zdechovský je jedničkou lidovců pro eurovolby a když i ODS a TOP 09 potvrdí, že koalice SPOLU půjde do Evropských voleb společně, nejvýše postaveným lidovcem na kandidátce (podle informací iDNES.cz by mohl být na čtvrtém místě kandidátky SPOLU).

„Nemůžeme pomáhat pašerákům zlepšit jejich byznys. A to je byznys, který my jako lidovci nechceme podporovat,“ prohlásil Zdechovský. Řekl, že mají být také nastavena transparentní pravidla pro legální migraci. O tom, kdo do Evropy přijde, ale nemají rozhodovat pašeráci ani aktivisté, zdůraznil.

Žádnou jinou planetu nemáme, řekl Hladík

Kandidát lidovců do Evropského parlamentu František Talíř mluvil o potřebě skončit se se systémem „koupím, zmačkám, zahodím“ a více využívat systém vracení obalů a jejich nového využití. Proto strana podporuje systém záloh na plechovky a na PET lahve. Mluvil také o snížení gastroodpadu o 30 procent do roku 2030 a tlaku na výrobce oděvů na povinný odběr již použitého šatstva.

„Žádnou jinou planetu nemáme,“ řekl místopředseda KDU-ČSL a ministr životního prostředí Petr Hladík.

Hovořil o ambici zpětinásobit do roku 2030 výrobu energie ze zelených zdrojů. „Bez obnovitelných zdrojů si ani neškrtneme, protože spalovat uhlí se v následujících letech nevyplatí,“ prohlásil Hladík. „Malé modulární jaderné bloky, to je budoucnost,“ řekl také Hladík.

„Zajistíme, aby Česko bylo zemí připravenou na budoucnost,“ prohlásil místopředseda KDU-ČSL a ministr životního prostředí.

KDU-ČSL je na 3,5 procentech, tvrdí průzkum

KDU-ČSL by podle volebního modelu Kantar CZ pro Českou televizi získala při samostatné kandidatuře 3,5 procenta, což by straně nestačilo, aby se dostala ve Sněmovně. Lidovci jsou ale stále součástí koalice SPOLU s ODS a TOP 09, ve Sněmovně mají 23 poslanců a senátní klub KDU-ČSL má 12 členů.

Zda strany půjdou společně i do eurovoleb v příštím roce, by podle premiéra Petra Fialy mohly rozhodnout do konce října.

Širší vedení lidovců, celostátní výbor, dalo šéfovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi a předsednictvu strany mandát k tomu, aby na základě dosavadních jednání se zástupci ODS a TOP 09 uzavřeli lidovci dohodu o společné kandidatuře koalice SPOLU ve volbách do Evropského parlamentu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...