Kdo si zaslouží odškodné?

- Americké soudy rozhodly, že tabákové koncerny zaplatí nemocným kuřákům finační náhradu, která může jít dohromady až do výše sedm bilionů korun. O naprosté škodlivosti kouření se sice ví až posledních dvacet let, ale každý jednotlivý kuřák kouřil sám a dobrovolně. Naproti tomu lidé, kteří byli proti své vůli zavlečeni na nucené práce za druhé světové války ,musí o své odškodné tvrdě bojovat a firmy, které by měly platit, se stále vytáčejí.

Sedm bilionů korun je částka, kterou si jen málokdo umí představit. Je to tolik, že by to České republice stačilo na dvanáct let chodu a přitom by nikdo nemusel platit ani korunu na daních. Sedm bilionů korun je přesně tolik, kolik asi budou muset zaplatit tabákové společnosti kuřákům, kteří onemocněli rakovinou. O částce, kterou by měli dostat lidé totálně nasazení za druhé světové války, se stále jedná a výsledek je zatím v nedohlednu.

Přitom by zde mělo jít o princip. To, že si někdo poškodil zdraví vlastním vědomým jednáním a že někoho deportovali a tam ho využívali jako otroka, je přece rozdíl. Ale jak je vidět, tak v moderním právním světě asi ne.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video