ODS rebely v poslaneckém klubu nepřesvědčila. Trvají na tom, že se nebude

ODS rebely v poslaneckém klubu nepřesvědčila. Trvají na tom, že se nebude zvyšovat DPH a nebudou více zdaněni lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Jsou trafiky obchod, nebo korupce? hádá se policie s politiky

  • 217
Politici a policie se přou o to, kde končí politický obchod a kde začíná korupce. Premiér Nečas mluví o někdejších rebelech v ODS jako o loajálních lidech. Policie jim naopak nasadila pouta. Advokát Václav Láska, který v kauze už před časem podal trestní oznámení, říká, že je třeba, aby rozhodl soud.

"Lidé, kteří se zachovali ke své straně loajálně a odmítli způsobit pád vlády, a to, že s nimi tato strana dále počítá, to podle mě není neobvyklé. Já podpořím tebe, ty podpoříš mě: to je přece standardní součástí politiky," tvrdil premiér Petr Nečas ve Sněmovně (více o jeho vystoupení před poslanci čtěte zde).

Policejní razie na politiky a lobbisty

Advokát Václav Láska, který kvůli trafikám pro Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra podal v minulosti trestní oznámení (více o oznámení zde), říká, že podobně premiér argumentoval už před časem.

"Stojím si za tím, že se jedná o trestný čin. Jak jsem slyšel zdůvodnění státního zástupce pana doktora Ištvana, tak evidentně ten můj názor sdílí. Při zdůvodnění v podstatě opakoval přesně to, co já jsem tam napsal," řekl iDNES.cz Láska.

"Jasně, je to názor státního zástupce, není to rozsudek. Ale asi je evidentně žádoucí, aby rozsudek padl, abychom měli jasno, protože politická reprezentace má jiný názor, než jaký má momentálně justice," dodal Láska.

Známý pražský advokát Josef Lžičař však upozorňuje, že bude velmi těžké korupci v tomto případě prokázat. "Já si osobně myslím, že podobné obchody jsou přinejmenším v rozporu s etikou. Na žalobě však bude, aby s jistotou prokázala, že se jedná i o trestný čin. A vzpomeňme přitom na případ poslanců Bárty a Škarky," řekl Lžičař.

Václav Láska ovšem tvrdí, že jsou to jen zdánlivě podobné kauzy. "V případu Škárky a Bárty všichni vše popírali. Nepodařilo se také ukázat, co měli za ten úplatek udělat. Mluvilo se o loajalitě, ale co to je loajalita," uvedl Láska.

Ohledně rebelů se podle něj všichni mediálně vyjadřovali o tom, jak dohoda vypadá. Navíc je jasně s úplatkem spojeno konkrétní schválení konkrétního zákona. "Je to spíše právní pře než skutková. Důkazní situace je jasná," vysvětlil advokát Láska.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video