Každý druhý má problémy s penězi

  • 260
Lidé si vždycky rádi zanaříkají na nedostatek peněz. Jak zjistil průzkum CVVM, rodinné rozpočty často skřípou, ale opravdu strádá jen málokdo. Většina domácností má příjem, který stačí na uspokojování základních potřeb. Od ledna dokonce přibylo těch, kterým zbývá dost peněz i na různé koníčky.

CVVM se koncem května ptala více než tisícovky lidí na to, jak hodnotí životní úroveň své domácnosti. Za dobrou ji označilo 38 procent dotázaných, za špatnou ji považuje každý pátý.

Celkově jsou příjmy lepší než v letech 1993 až 2001. Přesto má desetina domácností problém, jak vystačit s penězi, aby jim kromě jídla a základních potřeb zbylo také na nájem.

Potíže při hospodaření připustil každý druhý dotázaný. Hluboko do kapsy mají hlavně nezaměstnaní a rodiny nekvalifikovaných dělníků.

Od ledna ovšem ubylo lidí, kteří musejí počítat každou korunu a přibylo naopak těch, kteří s rodinnými financemi vycházejí snadno.

Polovina domácností si může dovolit financovat zájmy a koníčky svých členů, dvě z pěti domácností dokážou něco uspořit a bezmála čtvrtina je schopna podporovat i rodiny svých dětí nebo rodiče.

Jen pět procent respondentů považuje svoji domácnost za bohatou, zatímco 22 procentům se zdá chudá. Ke spokojenější části obyvatel patří podnikatelé a živnostníci, mládež, studenti nebo potenciální voliči ODS.

Životní úroveň hodnotili jako horší především starší lidé, nezaměstnaní, dělníci, lidé žijící bez partnera a stoupenci KSČM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video