Městský soud v Praze poslal Martina K. na 8 let do věznice s ostrahou, matce

Městský soud v Praze poslal Martina K. na 8 let do věznice s ostrahou, matce Haně K. uložil tříletou podmínku. (5. ledna 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

Otec „vlčích dětí“ si na svobodě okamžitě znovu podmanil svou ženu

  • 164
Otec "vlčích dětí" Martin K. je už týden zase se svou ženou. Vrchní soud vyhověl jeho žádosti a pustil ho z vazby. Rodiče Hany K. jsou přitom zdrceni z toho, jak rychle si muž svou manželku znovu podmanil. "Nemá vlastní rozum, úplně ji ovládá a my jsme ji ztratili," říká její otec.

"Dcera se odstěhovala z Prahy do nedaleké obce. Nechtěla nám říct ani adresu. Teď si s manželkou dokonce přestala telefonovat, takže o ní nemáme žádné zprávy. Neseme to těžce, manželka už dlouho marodí," posteskl si otec Hany K. Miroslav Šíp.

Kauza "vlčích dětí"

* Hana K. loni v dubnu přivolala policii, protože jí manžel vyhrožoval bodnutím. Policisté v bytě v centru Prahy objevili dva chlapce narozené v roce 2009 a 2010.
* Děti přišly na svět doma a rodiče to před úřady utajili.
* Nejprve byly zubožené děti umístěny v dětském centru v pražské Krči. Pak si je vzali do péče příbuzní. Znalci u obou zjistili syndrom týraného dítěte.
* Hana a Martin mají spolu ještě třináctiletou dceru, kterou vychovávají prarodiče.

Rodiče také trápí, že dcera na radu manžela vůbec nezačala chodit na psychoterapii, kterou jí uložil soud první instance, aby se vymanila ze závislosti na manželovi. Původní verdikt, který poslal Martina K. na osm let za mříže, totiž vrchní soud v březnu zrušil. "Dcera je už zase v jeho područí. To, jak s ní zachází, lze označit za psychickou formu domácího násilí," stýská si otec.

Hana K., která před časem médiím spontánně popisovala, jak s dětmi doma žili, nyní už mluvit nechce a také její muž komunikaci s MF DNES odmítl. Krátce hovořili s redaktory Lidových novin. Mimo jiné i o rodičích mladé ženy. "Nikdy se jim nelíbilo, že jsme se vzali. Z vězení jsem jim poslal několik dopisů, abych vztahy urovnal. A oni pak u soudu řekli, že jsem ten největší darebák ze všech," prohlásil Martin K. Mozek své manželce prý nevymýval.

Dny nyní netráví nijak netradičně. "Skoro pořád chodíme na procházky. Jinak se zotavuji a manželka vyráží na nákupy. Musí často. Co jsem se vrátil z vazby, mám pořád hlad. Ve vězení se dává jídla hrozně málo. Když to shrnu, dohromady je to za celý den jedna průměrná snídaně a jeden průměrný oběd. Se sousedy se neznáme," dodal Lidovým novinám.

Je zanedbávání týráním?

Případ rodičů "vlčích dětí" pro svou výjimečnost vzbuzuje od počátku značné emoce a rozdílné názory. Chlapci chodili doma bosí a polonazí, nedostatečná výživa zapříčinila podle znalců opožděný vývoj kostí. Rodiče neuznávali očkování ani zdravotní péči, děti neměly skoro žádné hračky a především nechodily ven. Martin K. však u soudu argumentoval tím, že měl prostě jen jiný názor na výchovu.

"Je to vlastně filozofický problém, jestli lze zanedbávání dětí pokládat za jejich týrání. Já si myslím, že ano. A že otec neměl úmysl dětem ublížit? Při jeho nadprůměrné inteligenci těžko uvěřit, že by si neuvědomil, jak je poškodí totální izolace od světa," míní psycholog Slavomil Hubálek.

Experti zjistili u chlapců syndrom týraného dítěte. "U sourozenců se objevily klasické projevy duševní deprivace," konstatoval hned zkraje sociální pediatr František Schneiberg. Stav chlapců byl loni v dubnu poté, co byli z rodiny odebráni, zaznamenán i na videu. Chlapci se na čtyřech kývou a vydávají jen skřeky.

Jejich otec dostal u městského soudu osm let, matka podmínku. Vrchní soud vyslyšel odvolání Martina K. a případ se musí projednat znovu. V pondělí 28. května proto budou vypovídat další znalci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video