Podnikatel František Příplata

Podnikatel František Příplata. | foto: Lukáš Machalínek, ČTK

Kauza Příplata: raději bez předsudků

  • 2
Podnikatel František Příplata, který na konci července prchl z Rumunska, tvrdí, že je nevinný a že se stal obětí vykonstruovaného a nespravedlivého procesu.

"Rumunská soudní mašinerie" podle něho pracovala "na objednávku místní mafie".

Příplata by měl dostat šanci svá slova dokázat a k tomu například míří iniciativa české europoslankyně Jany Hybáškové, která chce jeho kauzu přednést na půdě Evropského parlamentu.

Na pováženou však je, když se dočteme, že podle Jany Hybáškové "celá kauza podle našeho názoru dokládá nedostatečnou úroveň nezávislosti a nestrannosti rumunských soudů".

Všech soudů, celé justice? Protože jde o Rumunsko? Tuto apriorní nedůvěru lze cítit i ze způsobu referování některých českých médií.

Jako by z nich znělo: Vždyť co lze čekat od Rumunů, že?  Rumunsko skutečně má problém s justičním systémem.

Právě reforma soudnictví je podle Evropské komise nutnou podmínkou k tomu, aby se Rumunsko mohlo ucházet o vstup do EU v lednu 2007. A o tom, o jak těžký úkol jde, svědčí současná vládní krize, která začala, když se rumunské ministryni spravedlnosti před pár týdny nepodařilo parlamentem protlačit právě balíček justičních reforem.

Ale zkusme optiku trochu pootočit a představme si, že české soudy poslaly do vězení Brita či Němce a jeho spoluobčané se začnou zajímat o stav české policie a justice. Co asi uvidí?  Bizarní válku mezi ministrem spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyní.

Nemluví spolu, v médiích se pomlouvají, navzájem si zpochybňují práci svých podřízených.

A pak zde máme ústavní soudkyni, které se kdysi zdálo trestné, když někdo nechtěl ve své hospodě poslouchat komunisty na schůzi, a navíc se ukazuje, že několik dnešních státních zástupců mělo před rokem 1989 prsty v zavírání disidentů.

Šlo by pokračovat kauzami a la uprchlík Krejčíř, omylnými propuštěními z vazby nebo z hlediska zdravého rozumu a slušnosti absurdními výnosy v letitých restitučních sporech.

Německo či Británie by musely ustrnout při pomyšlení, že jejich občan byl vydán této pokleslé východoevropské bezpečnostní a justiční kultuře.

A z tamních médií by šlo vyčíst nedůvěřivé otázky: Mají tihle v diktatuře a chudobě vyrostlí Češi vůbec nějaké ponětí o nezávislosti soudů? Nebo jsou to všechno jen kamarádi z mokré čtvrti?  Jak by se nám to tady v české kotlině líbilo?

Zřejmě bychom se cítili uraženi, psalo by se o tom, jak nespravedlivě zkresleně nás západní svět stále vnímá.

František Příplata si prý z Rumunska přivezl stohy dokumentů, z kterých vyplývá, že je nevinný. Nechť má šanci to doložit. Ale netahejme do té kauzy předpojatosti, z kterých bychom měli my sami ujímání na národní hrdosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video