Odvolání vicehejtmana podpoří koalice i opozice na kraji.

Odvolání vicehejtmana podpoří koalice i opozice na kraji. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Kauza Dryml spojila zastupitele, vicehejtmana odvolají

  • 91
Postup senátora a vicehejtmana Vladimíra Drymla v případě vrchlabské nemocnice a shánění kompromitujících materiálů na jeho kolegyni stmelí zřejmě nebývale většinu zastupitelů kraje. Drymlovo odvolání totiž nepodpoří jen zastupitelé ČSSD a koaličních stran, ale s největší pravděpodobností i opoziční KSČM a ODS.

A to i přesto, že zastupitelé za KSČM a ODS považují kauzu Vladimíra Drymla především za vnitrostranický problém ČSSD. Oběma klubům však vadí, kam až Vladimír Dryml zašel v případě vrchlabské nemocnice a politické etiky.

Bývalý hejtman a nynější zastupitel za ODS Pavel Bradík řekl, že ač se jedná o věc ČSSD, zastupitelé ODS zřejmě nebudou stát v řešení kauzy Dryml stranou.

"Nebudeme pátrat po příčinách a důkazech, budeme věřit zdůvodnění hejtmana. Vadí nám hlavně, jak vicehejtman postupoval v případě nemocnice ve Vrchlabí a jak postupoval v případě paní Orgoníkové. To je pro nás politicky nepřijatelné a předpokládám, že zastupitelé ODS budou hlasovat za potrestání takového činu. Protože s takovým případem, jako je případ Dryml, jsem se za osm let v čele krajského úřadu nesetkal," řekl Pavel Bradík a zdůraznil, že případ Vladimíra Drymla by měl především burcovat voliče ČSSD, neboť ti tomuto člověku dali v krajských volbách nejvíce hlasů.

Také zastupitel za KSČM a volební lídr této strany v krajských volbách Vlastimil Dlab řekl, že vše je samozřejmě věcí ČSSD. "Ale to, jak postupuje pan Dryml v případě vrchlabské nemocnice, už je mimo mísu. Vadí nám, že slíbil, že odstoupí z místa ředitele nemocnice, a neudělal to. A to v době, kdy se má rozhodovat na kraji o jejím koupení," řekl Vlastimil Dlab a dodal, že ještě před jednáním zastupitelstva 22. ledna bude mít klub krajských zastupitelů za KSČM poradu. "Ale s největší pravděpodobností návrh hejtmana odvolat Vladimíra Drymla ze všech funkcí podpoříme," řekl Vlastimil Dlab.

Pro odvolání zvedne ruku většina zastupitelů ČSSD. MF DNES to potvrdili všichni kromě Aleše Gonáka, který řekl, že se na jednání zastupitelstva zdrží hlasování. "Nemám dostatek informací," zdůvodnil.

Někteří zastupitelé za ČSSD uvedli jako hlavní důvod svého souhlasu s odvoláním Vladimíra Drymla podporu hejtmana. "Podpořím hejtmana. Pan Dryml je jistě velký odborník ve zdravotnictví, ale nešťastnosti, kterých se dopustil, jsou závažnější než jeho zkušenosti ve zdravotnictví," řekl zastupitel Jiří Štěpán.

Zastupitel Luboš Hübsch řekl, že podpoří odvolání vicehejtmana proto, že pan hejtman ví, co dělá. "A měli bychom postupovat tak nějak jednotně," dodal.

Pro některé zastupitele ČSSD je ale konání Vladimíra Drymla nestravitelné. "To, co učinil pan Dryml, je nejen morální selhání, ale i obludná lumpárna. Budu pro jeho odvolání," řekl například zastupitel za ČSSD Rostislav Jireš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video