Katastrofická siréna vyděsila lidi

Opava - Požár sklepních prostor hotelu Velké sedlo lividovali od rána hasiči na Opavsku. Plameny sice způsobily škodu pouze za 10 tisíc korun, ovšem obyvatele okolních obcí událost vyděsila. Operační důstojník opavských hasičů totiž místo sirény hlásící požár spustil zvuk, který upozorňuje na katastrofu.
Jak řekl mluvčí hasičů Libor Tomica, chybu nezpůsobila technická závada, ale selhání pracovníka operačního střediska.

"Sirény se špatně zadaným signálem zněly ve Vítkově a v Budišově nad Budišovkou. Okamžitě jsme přijali opatření, kterým chceme do budoucna snížit riziko volby špatného poplachového hesla. Zároveň se omlouváme všem obyvatelům obcí, kterým jsme připravili nepříjemnou chvíli," doplnil mluvčí.

Starosta Budišova nad Budišovkou vysvětloval situaci obyvatelům obce prostřednictvím místního rozhlasu. "Požár s největší pravděpodobností zavinilo zanedbání bezpečnostních předpisů při manipulaci se žhavým popelem. Lehké zranění při něm utrpěl jeden zaměstnanec hotelu, který se při hašení nadýchal kouře. Lékaři jej převezli na pozorování do nemocnice ve Vítkově," uvedl Tomica. Dodal, že plameny poškodily věci uložené ve sklepě, elektroinstalaci kotelny a omítky.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video