Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. | foto: Masarykova univerzita

Brněnský rektor Bek získal podporu TOP 09 pro podzimní senátní volby

  • 88
Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek získal podporu širšího vedení TOP 09 do podzimních senátních voleb. S jeho podporou počítají i hnutí Starostové a nezávislí, ODS a Strana zelených. Bek je výraznou osobností, která se nebojí jít do střetu s prezidentem Milošem Zemanem.

Bek znemožnil Zemanovi vystoupit před studenty v Brně s přednáškou pro studenty ekonomie a prezident ho od té doby již několik let nezve na Hrad na předávání státních vyznamenání u příležitosti státního svátku.

Bek bude kandidovat v Brně v obvodu, ve kterém skončí mandát bývalé ústavní soudkyni Elišce Wagnerové. Když bude zvolen, dočasně by zastával i funkci rektora, protože mu příští rok v srpnu končí funkční období.

Mezi dalšími kandidáty do Senátu, které vedení TOP 09 schválilo, jsou bývalí poslanci Herbert Pavera, který bude kandidovat na Opavsku, a Michal Janek v obvodu Domažlice. V Litoměřicích bude mít podporu TOP 09 prezident aeroklubu a manažer Vlastimil Dvořák, v Teplicích bývalý viceprezident sklářské firmy AGC v Evropě a šéf představenstva fotbalového klubu Pavel Šedlbauer. Výkonný výbor TOP 09 podpořil i kandidaturu podnikatele Miroslava Plcha pro obvod Mladá Boleslav a spisovatelky a manažerky Terezie Radoměřské pro obvod Benešov.

Na podzim se změní podoba třetiny Senátu. Nejvíce křesel, třináct, může ztratit sociální demokracie, která je nyní v horní komoře parlamentu nejsilnější stranou. Právě 13 křesel z 25 bude obhajovat, ODS čtyři, lidovci tři. ANO neobhajuje žádné, takže v Senátu může pouze posílit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video