Jan Švejnar kandidaturu v senátních volbách nevyloučil.

Jan Švejnar kandidaturu v senátních volbách nevyloučil. | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Kandidát ČSSD do Senátu je připraven vzdát se místa ve prospěch Švejnara

  • 38
Pavel Trpák, kandidát ČSSD do podzimních senátních voleb na Trutnovsku, je ochoten vzdát se své kandidatury ve prospěch prezidentského kandidáta Jana Švejnara. Tvrdí, že Švejnar by měl i nadále zůstat v české politice.

"Pokud o to projeví zájem, vzdám se kandidatury a ve volbách ho v plné míře podpořím," uvedl Trpák pro server Novinky.cz.

Trpák doufal, že Jan Švejnar jako prezident by styl výkonu prezidentského úřadu změnil směrem k nestrannosti, profesionalitě a důstojné reprezentaci českého státu v zahraničí. Tyto naděje byly podle Trpáka zmařeny chováním Evžena Snítilého, který v prezidentské volbě podpořil Václava Klause.

"Jeho zradu vnímám jako mimořádné selhání vedení krajské organizace České strany sociálně demokratické," dodal kandidát na senátora. Bližší informace plánuje Trpák zveřejnit na středeční tiskové konferenci.

Strana už Snítilého kvůli podpoře Klause vyloučila ze poslaneckého klubu, hrozí mu také vyloučení ze strany. - více zde

Podle Švejnara je ČSSD perspektivní a je schopná nabídnout politickou budoucnost, proto jí také rostou preference. O vstupu do nějaké strany prý ale rozhodně neuvažuje. Zcela však nevyloučil, že by se mohl objevit jako kandidát v senátních volbách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video