Jiří Weigl

Jiří Weigl - Prezidentův kancléř Jiří Weigl na mimořádné tiskové konferenci. (21. dubna 2005) | foto: Dan Materna, MF DNES

Kancléř Weigl a Grossovi věřitelé. Znali se?

  • 28
Prezidentův kancléř Jiří Weigl tvrdí, že v minulosti neměl nic společného s firmou, která loni půjčila peníze expremiérovi Stanislavu Grossovi na jeho zvláštní obchod s akciemi. Dokumenty z obchodního rejstříku však toto tvrzení problematizují.

"V době mého působení neměla firma Efficient Investments žádné angažmá ve společnosti Key Investments a jejích předchůdcích," napsal včera kancléř v tiskovém prohlášení.

Reagoval tak na čtvrteční článek MF DNES o tom, že Jiří Weigl zastával v době minulé prezidentské kampaně od prosince 2002 do konce února 2003 post ředitele ve firmě Efficient Investments, která patřila do skupiny, jež loni půjčila peníze expremiéru Stanislavu Grossovi.

Z oficiálních dokumentů, které jsou k dispozici v obchodním rejstříku u pražského městského soudu, však vyplývá, že firma Efficient Investments se začala o pozdější Grossovy věřitele zajímat právě v době, kdy v ní Weigl působil.

"V zájmu posílení akcionářského zázemí i s vizí perspektivy brzkého členství České republiky v Evropské unii proběhla v závěru roku 2002 příprava vstupu nového evropského akcionáře - britské společnosti Efficient Investments," píše se ve zprávě představenstva SI Asset Management (později přejmenované na Key Investments) za rok 2002.

Čeští Britové
Efficient Investments byla britská zejména adresou. Jinak ji v té době vedl právě pozdější kancléř Weigl, jeho známý Vladimír Kroužecký a Brit John Edward Simpson. V lednu 2003 pak dostala podle oficiálních dokumentů společnost SI Asset Management souhlas od Komise pro cenné papíry, aby Efficient Investments koupila 40 procent jejích akcií.

Sám Weigl MF DNES už dříve řekl, že v britské firmě měl pomáhat právě s aktivitami v Česku. "Bylo mi nabídnuto, jestli bych jim nepomohl se tady na tom trhu etablovat," popisoval své poslání. Podle něj chtěla firma investovat, například do nemovitostí, rozhodně nemělo jít o "žádné finanční transakce". Weigl také řekl, že nevěděl, komu firma, do níž přišel jako ředitel, patří: "Vlastníky jsem nikdy neviděl."

Firma SI Asset Management se podle své zprávy v roce 2002 zabývala hlavně správou peněz obcí, měst a podniků, kterým i radila, kam investovat.

V roce 2003 Efficient Investments podle britského rejstříku už žádnou další investici, kromě akcií SI Asset Management, neudělala. O rok později pak česká firma změnila jméno na Key Investments, známé z Grossovy akciové operace.

Tuto firmu lidé z oboru znají, i když nevědí, kdo za ní stojí. "Je to firma, se kterou spolupracujeme," řekl Jan Procházka z investiční firmy Cyrrus. Některé aktivity však podle něj nejsou příliš obvyklé. "Není úplně běžné, že by investiční firma zařizovala platební karty," říká. Key Investments je svým klientům nabízí se zárukou "diskrétnosti".

. kdo je kdo

Efficient Investments byla založena v Londýně v červenci 2002; ředitelé byli V. Kroužecký, J. E. Simpson a 1. 12. 2002 k nim přibyl blízký člověk Václava Klause J. Weigl; majitel je firma Czechmate Trading, za níž stojí prodejce krbů v Británii Jan Rejlek

11. 12. 2002 byla založena složka Efficient Investments ČR v Praze, jediným zaměstnancem byl pak dva roky Klausův bývalý poradce Robert Holman

V lednu 2003 londýnská firma získala povolení koupit část SI Asset Management. Ta se v roce 2004 přejmenovala na Key Investments 2007 půjčila slovenská sestra 13 milionů expremiéru Grossovi

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video