Zleva: Miroslav Kalousek, Marian Jurečka

Zleva: Miroslav Kalousek, Marian Jurečka | foto: Koláž iDNES.cz

Kalousek školí Jurečku: Masivní pomoc v rozpočtovém provizoriu nespustíte

  • 135
Marian Jurečka, který v nové vládě Petra Fialy vede ministerstvo zemědělství i ministerstvo práce a sociálních věcí, v úterý na Twitteru upozornil na vážnou situaci lidí postižených energetickou krizí. Od ledna by je chtěl masivně podpořit. Proti jeho slovům se však ohradil například Miloslav Kalousek. „Budete v rozpočtovém provizoriu, masivní pomoc v lednu nespustíte,“ napsal.

O energetické krizi jednal Jurečka v úterý s dalšími členy vlády. Konkrétní kroky chce představit 29. prosince.

„Situace lidí postižených energetickou krizí je vážná, dnes jsem měl několik jednání i s kolegy z vlády. Konkrétní pomoc představíme na vládě 29.12,“ napsal na svém Twitteru ministr.

Za klíčové přitom považuje rychlou pomoc a masivní podporu pro lidi, kterých se krize dotkla. Tu by chtěl ministr spustit v lednu.

Na jeho tweet mimo jiné zareagoval bývalý předseda TOP09 Miroslav Kalousek a Jurečku upozornil, že v lednu se vláda bude nacházet v rozpočtovém provizoriu. Masivní pomoc, o které ministr na Twitteru hovořil, tedy nespustí.

„Masivní pomoc v lednu nespustíte, protože budete mít rozpočtové provizorium. Ledaže byste si vysvětlovali zákon 218/2000 Sb. mimořádně kreativně, což by mě dost mrzelo, protože vládu zákona mám za prioritu č.1,“ napsal Kalousek.

S rozpočtovým provizoriem vláda hospodaří v případě, že není nový rozpočet přijatý do 31. prosince. Výdaje v takovém případě každý měsíc nemohou přesáhnout dvanáctinu posledního rozpočtu.

Jurečku následně pod příspěvkem zkritizovali další uživatelé. „Takhle rozpočet nefunguje,“ vzkázali ministrovi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video