Návrh ministra Kalouska počítá se seškrtáním 42 daňových výjimek.

Návrh ministra Kalouska počítá se seškrtáním 42 daňových výjimek. | foto: ČTK

Kalousek chce zdanit rentu exprezidentu Havlovi

  • 60
Ministr financí Miroslav Kalousek chce zdanit příjmy bývalého prezidenta Václava Havla. Podle serveru iHNed.cz je to jeden z návrhů hrubé podoby nového zákona o daních z příjmů, který by měl platit od roku 2010.

Návrh počítá se seškrtáním 42 daňových výjimek, daňové osvobození příjmů prezidenta je jednou z nich.

"Z hlediska daňového osvobození neexistují sociální a systémové důvody pro daňové zvýhodnění dotčených plnění,“ stojí v návrhu věcného zákona, který mají k dispozici Hospodářské noviny.

Návrh už podle serveru prošel vnitřním připomínkovým řízením, nyní je ve vnějším připomínkovém řízení.

Podle náměstka ministra jsou nedaněné příjmy exprezidentů překonané. "Nabízí se otázka, proč zrovna tato výjimka by měla být zachována. Některé daňové nástroje je prostě nutné v určité době přehodnotit,“ sdělil iHNed.cz náměstek Petr Chrenko.

Jediným bývalým prezidentem je nyní Václav Havel. Přes Sabinu Tančevovou z kanceláře Václava Havla vzkázal bývalý prezident iDNES.cz, že respektuje každý zákon, který v této věci přijme parlament.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video