Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kalamitní stav trvá v okrese Semily

  15:28
- Všechny silnice a dálnice na území ČR jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Nadále trvá kalamita vyhlášená v okrese Semily. Kolem Brna a v okrese Šumperk je nebezpečí závějí. Ředitelství silnic a dálnic ČR nabádá řidiče, aby řízení věnovali maximální pozornost.

V horských oblastech Bruntálska, Šumperska a Jesenicka, kde kvůli velkému přívalu sněhu platil ještě v pondělí kalamitní stav, jsou dnes všechny silnice bez větších obtíží sjízdné.

V pondělí zemřelo na dálnici D1 roční dítě
Na 32. kilometru dálnice D 1 směrem na Prahu - se odpoledne srazilo nejméně šestadvacet aut. Při hromadné nehodě zemřelo roční dítě.
Stojící vozy utvořily řadu zhruba sedm kilometrů dlouhou. Kolona stála i na mezinárodní silnici E 55 u hotelu Sen v Pyšelích mezi okresy Praha-východ a Benešov a na silnici mezi Rakovníkem a Novým Strašecím, kde se převrhla nákladní tatra. V okolí Rožmitálu pod Třemšínem a Březnice na Příbramsku doporučili silničáři použít sněhové řetězy.
Tragická nehoda se stala i na Vyškovsku. Zemřeli při ní tři lidé.
Největší problémy s dopravou však byly opět v horských oblastech. Silničáři i provozovatelé vleků a obyvatelé horských oblastí proto varují řidiče před ignorováním informativních značek, které vyzývají k nasazení sněhových řetězů. "Například úsek mezi odbočkou u celnice na Božím Daru a parkovištěm na Neklidu zůstává často neprůjezdný právě vinou řidičů bez řetězů," upozornil Otakar Štika, vedoucí Skiareálu Boží Dar/Neklid.

Dvě desítky lidí v osadě Zlatý Kopec v Krušných horách byly odříznuty od okolního světa poté, co sníh zavál jedinou příjezdovou komunikaci.Přes 20 lidí má s okolním světem spojení pouze vysílačkou na Horskou službu v Božím Daru. Osada, kde je nyní několik lesních dělníků, chataři a dva starousedlíci, je od civilizace odříznuta několikrát za zimu. Lidé se proto předem pečlivě zásobí potravinami, aby v těžkých podmínkách přežili.

Hromadná nehoda u Olomouce
Hromadná dopravní nehoda, při níž na zledovatělé vozovce hlavního tahu z Mohelnice na Olomouc havarovalo v neděli večer čtrnáct vozidel, zastavila těsně před hanáckou metropolí provoz ve dvou ze čtyř pruhů rychlostní komunikace. Lékaři z místa nehody odvezli pět zraněných. Silnice byla ještě v 19:30 neprůjezdná.
Během několika desítek minut, kdy na střední Moravě prudce klesly teploty pod nulu, zaznamenali policisté v regionu zvýšený počet nehod.
Kvůli hromadné havárii hasiči před 18:00 zavřeli úsek silnice první třídy před křižovatkou v Křelově až do tři kilometry vzdálené Olomouce a posílali řidiče aut po místních cestách. "Na kopci před Olomoucí se najednou stalo z vozovky kluziště a jeden řidič za druhým končili v příkopech nebo se vzájemně sráželi," popsal na místě situaci velitel hasičů.
Podle něj záchranáři okamžitě místo havárie uzavřeli a zavolali cestáře, aby z kluziště udělali opět silnici.
Dvě hodiny před tím havarovaly na stejné silnici o několik kilometrů dál od Olomouce dvě vozidla, ale každé v jiném směru. Podle hasičů řidič druhého vozidla zřejmě sledoval nehodu na protější straně silnice a při nepozornosti na namrzajícím sněhu také havaroval.
Dispečer lékařské záchranné služby uvedl, že při této i následné hromadná havárii odvezli pět těžce a pět lehce zraněných. Kvůli dopravním nehodám museli olomoučtí policisté povolat do směny několik dalších hlídek.

BOUŘE V ORLICKÝCH HORÁCH
V Orlických horách museli v sobotu silničáři kvůli sněhové bouři a silnému bočnímu větru vyhlásit kalamitu a některé silnice zůstaly i přes veškeré úsilí nesjízdné. "Je to opravdu hrozné, fouká velmi silný vítr, který na silnice nafouká až metrové závěje," řekl ČTK dispečer silničářů v Rychnově nad Kněžnou František Janda. V závějích přitom nekončila jen osobní auta, ale i vozy silničářů, kteří se snažili vyhnout zapadlým automobilům. Tam, kde cestáři s pluhy projeli, se často stávalo, že silný vítr za několik minut na silnici opět nafoukal sníh. "Někde je silnice kus dobrá, pak je ale třeba sto až dvě stě metrů úplně zazděná sněhem," řekl v sobotu odpoledne dispečer. V neděli už byly všechny silnice na Rychnovsku sjízdné, ale ve vyšších polohách ležel na silnicích uježděný sníh.

KALAMITA V JESENÍKÁCH
Do zajetí sněhové vánice se o víkendu dostala také města v moravskoslezských Jeseníkách, kde místy napadlo v sobotu více než půl metru sněhu, který zakryl desítky kilometrů silnic. Na Bruntálsku, Jesenicku a Šumpersku se dokonce nepodařilo zprůjezdnit některé komunikace ještě v neděli dopoledne, hlavní tahy byly sjízdné.
Vydatné sněžení dokonce přinutilo některé turisty, aby odložili cestu do Jeseníků. "My jsme si netroufli v sobotu ráno vůbec vyjet," řekl Josef Pokorný z Brna, který na hory vyrazil s rodinou až v neděli. "Jsem rád, že už jsme tady," řekl v penzionu v Koutech pod Desnou.

KOLONY AUT S LYŽAŘI
Sněhová kalamita postihla také Krkonoše, kam o víkendu směřovala spousta lyžařů. Z Nové Paky se táhla šestikilometrová kolona aut, která se jen pomalu posunovala vpřed. Některé horské silnice byly v neděli sjízdné jen s řetězy, například na Šumavě ležela mezi Javornou a Železnou Rudou vrstva ujetého sněhu. "Vítr zde vytváří sněhové jazyky. Od rána hustě chumelí, takže neustále jezdíme a sníh odhrnujeme," řekla včera odpoledne ČTK dispečerka střediska zimní údržby.

 

Silničář protahuje hlavní silnici mezi Bruntálem a Rýmařovem.

Jedna ze třinácti víkendových nehod.

Vánice na Václavském náměstí.

Fréza uvolňuje cestu na Masarykovu chatu v Děštném v Orlických horách.

Sněhové hromady na parkovišti v Železné rudě.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...