Kromě výkřiků pár lidí necítí Julínek tlaky na své odvolání z křesla ministra zdravotnictví.

Kromě výkřiků pár lidí necítí Julínek tlaky na své odvolání z křesla ministra zdravotnictví. | foto: David Port

Julínek by měl kvůli prohraným volbám odstoupit, ozývá se z ODS

  • 82
Po prohraných krajských volbách se v řadách ODS stále častěji skloňuje jméno ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Podle některých členů ODS by měl odstoupit, protože k prohře přispěly kroky jeho ministerstva, především poplatky v nemocnicích. Julínek vinu odmítá.

To, že by měl být současný ministr zdravotnictví vystřídán ve funkci, si myslí končící středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl.  

"Jsem přesvědčen, že volby za dva roky budou o zdravotnictví. Že Tomáš Julínek řadu kroků nezvládl, je, myslím, taky evidentní. Čisté zavedení poplatků není reforma zdravotnictví a začít tím bylo nedobré rozhodnutí," řekl ČTK Bendl.

Kdy by měl Julínek odejít, ale středočeský hejtman neřekl. "Já nejsem ten, kdo by mohl udělat změny ve vládě. To musí udělat Mirek Topolánek," dodal Bendl.

Podobný názor má i další člen poražené ODS, poslanec Boris Šťastný.

"Zásadně nikdy nikomu neříkám, co má dělat, a nebudu to přes média vzkazovat ani panu ministrovi. Kdybyste však položil otázku, jak bych se v takové situaci zachoval já, odpověď by zněla, že bych neváhal uznat evidentní podíl na volební porážce a svým odchodem bych se snažil v nelehké situaci pomoci především ODS samotné. Protože já si opravdu nedovedu představit, že tímto způsobem můžeme nadále pokračovat," řekl Právu Šťastný.

Křištálová lupa Sám Julínek se ale jako viník necítí a nic by neudělal jinak. "Jsem člen reformní vlády, ale ve zdravotnictví jsme se k reformám pořádně ještě nedostali, takže necítím odpovědnost za prohru," řekl v rozhovoru pro MF DNES Julínek.

Na otázku, jestli je i přesto ochotný dát své křeslo k dispozici, odpověděl, že ano. "Pokud mě k tomu premiér vyzve, tak samozřejmě půjdu. Jinak však kromě výkřiků pár lidí z pražské ODS necítím tlaky na své odvolání," reagoval Julínek. - čtěte Za prohrané volby se necítím zodpovědný, říká ministr Julínek


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video