Ivan Langer a Martin Bursík na televizních záberech.

Ivan Langer a Martin Bursík na televizních záberech. | foto: TV NOVA

Jsi schopný jít přes mrtvoly, hřímal Langer na Bursíka

  • 1571
Ministr vnitra Ivan Langer v den prezidentské volby vůbec nešetřil svého kolegu Martina Bursíka. Jejich rozhovor zachytily televizní mikrofony. V jednu chvíli ministr vnitra chytil Bursíka za rameno a dokonce mu vyhrožoval.

"Ty prostě seš schopnej zabít bobra, abys zachránil strom? Jo? Ty jsi schopnej absolutně udělat cokoliv, jít přes mrtvoly, přes to, aby si dosáhl svýho. Respektuji to, že máš svého kandidáta, nicméně máš taky nějakou povinnost respektovat, aby došlo k nějaký shodě," navážel se Langer do šéfa zelených přímo na pódiu ve Španělském sále, kde seděla vláda.

Bursík byl v defenzivě, kroutil se, mlčel a nereagoval.

Langer s Bursíkem

Langer pokračoval v tvrdším tónu. Jeho slova dál zaznamenávaly mikrofony TV Nova: "Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti, tihleti si vytřou prdel s tam těma. Tak já ti to povím, jaká hra kolem toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí půjde bručet!" (Původně zde bylo bučet, jak uvedla TV Nova - viz fotografie.) 

V neděli Langer označil nahrávku za výsek dlouhého rozhovoru, kdy si "dva chlapi mezi čtyřma očima mohou dovolit i taková slova."

Proč takový spor? Občanské demokraty ani tak nenaštvalo to, že zelení podporovali svého kandidáta jana Švejnara (to věděli dopředu), ale to, že otočili a spolu s ČSSD a KSČM prosadili veřejné hlasování.

ODS vadí i to, jak představitelé Strany zelených mluvili o Václavu Klausovi. "Nenávistný Bursíkův projev vůči Václavu Klausovi ve mně i v řadě kolegů zanechal nezhojitelné rány," konstatoval například poslanec ODS Boris Šťastný.


Video