Jiří Čunek | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Proč v té vládě jsme? SPOLU vysává lidovce jako Babiš dřív ČSSD, říká Čunek

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Za propadem preferencí lidovců, kterým v červnu Median přisoudil pouhá dvě procenta, stojí podle jejich bývalého předsedy a senátora Jiřího Čunka zejména nepovedené vládní angažmá. „Účast v koalici SPOLU na nás působí stejně jako kdysi Babiš na sociální demokracii. Vládní kroky s naším programem často vůbec nesouvisejí,“ vyčítá v rozhovoru pro MF DNES vedení své strany.

Není to však jediný faktor, sám prý vnímá také to, že se lidovci odvracejí od svých konzervativních hodnot. „Snažíme se zalíbit mainstreamu. Jako křesťanská strana bychom se ale měli držet svých hodnot. Když je změníme, logicky přijdeme o voliče,“ kalkuluje Čunek.

Spolustraníkům vyčítá také to, že se i přes odpor ODS nesnaží v pětikoalici víc tlačit na znovuzavedení superhrubé mzdy. „Proč v té vládě tedy jsme?“

Jaká je přes léto nálada mezi lidovci poté, co vám poslední průzkum ukázal dvě procenta?
Nejsem ve vedení, takže jeho náladu neznám, ale jinak to mezi členy odráží lidský rozměr, který to má. Když má člověk menší výplatu, je smutný. Jestliže má politik méně procent, je z toho také smutný. Možná někdy až zoufalý, když neví, co by s tím mohl udělat.

Konsolidační balíček jen nahrazuje výpadek superhrubé mzdy. Kdyby ji zachovali, nemuseli by nyní dělat žádné přemety s daňovými výjimkami.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video