Hradní protokolář Jindřich Forejt na úterní tiskové konferenci. (25. října 2016)

Hradní protokolář Jindřich Forejt na úterní tiskové konferenci. (25. října 2016) | foto: Michal Šula, MAFRA

Kriminalisté zkoumají vznik i obsah kompromitujícího videa s Forejtem

  • 330
Okolnosti vzniku a šíření kompromitující videonahrávky, na níž je údajně zachycen bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, začali prověřovat pražští kriminalisté. „Podnět přišel z Národní protidrogové centrály,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

„V této věci byly zahájeny úkony trestního řízení, a to pod dozorem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5,“ uvedla Zenklová bez dalších podrobností pro úterní Právo. Prozatím tedy není jasné, jaká podezření pražská policie řeší.

„Pokud ta nahrávka byla vytvořena za účelem vydírání pana Forejta, případně lidí z jeho okolí, nebo nějaké kriminální činnosti, tak by bezpochyby vyšetřování probíhat mělo,“ prohlásil již minulý týden ministr vnitra Milan Chovanec a vyzval k prošetření celé situace (více čtěte zde).

Policejní prezident Tomáš Tuhý pak ve čtvrtek novinářům potvrdil, že se policie bude videozáznamem zabývat.

Končícího šéfa protokolu se zastal i bývalý prezident Václav Klaus, pro kterého Forejt deset let jako hradní ceremoniář. „Odmítám osobní likvidaci člověka a jeho integrity a důstojnosti, jaká byla v této kauze předvedena,“ řekl Klaus.

Video zachycuje bývalého hradního protokoláře při intimních momentech a užívání drog. Server HlidaciPes.org zveřejnil několik fotografií a informaci, že dva neznámí muži nabízeli médiích nahrávku za několik set tisíc korun. Neví se, kdo ani kdy video natočil.

Forejt se před týdnem z osobních a zdravotních důvodů vzdal místa ředitele protokolu. Několik dnů předtím mu byla zapečetěna hradní kancelář. Na jeho místo nastoupil Miroslav Sklenář, který tuto funkci zastával již dříve (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video