Libor Ambrozek a Milan Šimonovský

Libor Ambrozek a Milan Šimonovský | foto: Václav Pancer, MF DNES

Jihomoravské lidovce povede do voleb Ambrozek

  • 34
Jihomoravským volebním lídrem KDU-ČSL se stal ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Porazil tak ministra dopravy Milana Šimonovského.

Ambrozek na konferenci získal 71 hlasů, Šimonovský pak 62 hlasů.

Šéfem kraje se pak stal hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, který neměl soupeře.

Jihomoravští lidovci jsou s 9500 členy největší krajskou organizací v zemi. Ve volbách v roce 2006 chtějí zvýšit svůj počet mandátů ve sněmovně z nynějších tří na pět.

"Nepočítám, že je to jen věcí lídra, ale ten cíl pěti mandátů je reálný," řekl Ambrozek.

V budoucí povolební spolupráci by se Ambrozek nebránil pokusu o sestavení pravo-středové koalice s ODS. I když podle svých slov si na spolupráci s ČSSD příliš stěžovat nemůže, důvody jsou několikerá výměna vlády, ministrů, nestabilita a diskuze o vládě menšinové.

"Záleží ale na výsledku voleb," dodal ministr. Do celostátní politiky by se strana měla snažit prosadit podporu rodinné politiky a v kraji velmi sledovaného oboru zemědělství. KDU-ČSL přitom nechce zapomenout ani na voliče ve městech.

Poslední slovo bude mít ohledně sestavení kandidátek celostátní výbor. Ten také v polovině září po dohodě s volebním štábem krajům doporučil, kdo by měl stát v čele kandidátek.

Karlovarskou kandidátku povede Straka

Lidoveckou kandidátku v Karlovarském kraji povede fotbalový trenér František Straka. Rozhodla o tom krajská nominační konference. Straka bez problému prošel hned prvním kolem hlasování, kde se o místo krajské volební jedničky ucházeli ještě další tři kandidáti.

Úspěch trenéra se očekával. "Pan Straka má k regionu vztah, zná tady spoustu lidí a hrával tu i fotbal," uvedl krajský předseda KDU-ČSL Josef Malý. Straka nyní trénuje druholigový německý klub z Ahlenu.
, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video