Spory přetrvávají, ustoupit nechce nikdo

Spory přetrvávají, ustoupit nechce nikdo | foto: Michal Sváček, MF DNES

Ježíšek s vládou nepomohl, jednání stála

  • 658
Koaliční jednání ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se o Vánocích nepohnula z místa. Sporné body, kterými jsou obsazení funkce ministra zahraničí senátorem Karlem Schwarzenbergem a vedení ministerstev financí a místního rozvoje lidoveckými ministry, zůstaly otevřené.

Premiér Mirek Topolánek přitom minulý týden naznačoval, že občanští demokraté budou chtít uzavřít koaliční dohody již ve středu.

Prezident Václav Klaus nejprve odmítl jmenovat vládu, která by byla při hlasování o důvěře závislá na přeběhlících z opoziční ČSSD. Později ale připustil, že "nebude zlobit dlouho" a vládu nakonec jmenuje. - více zde

Zpochybnil také Schwarzenbergovu nominaci na ministra zahraničí kvůli jeho vazbám na Rakousko.

Schwarzenberga naopak podpořil exprezident Václav Havel. Soudí, že by stažení jeho nominace mohlo Česko poškodit v zahraničí. Schwarzenberga považuje dokonce i za vhodného kandidáta na prezidenta republiky. - více zde

Strana zelených, která ho navrhla do ministerské funkce, na nominaci trvá.

V ODS se ozval nesouhlas s tím, že by měli lidovci ovládat resorty financí a místního rozvoje, které ovlivňují regionální vývoj. - více zde

Špičky ODS se během svátků vyjadřovaly v tom smyslu, že by si měli lidovci místní rozvoj, který má řídit jejich předseda Jiří Čunek, ponechat. Finance ale chtějí vyměnit za ministerstvo průmyslu a obchodu. Lidovci se k tomu nemají.

Místopředseda ODS Pavel Bém ale přiznal, že když budou předsedové lidovců Čunek a zelených Martin Bursík neústupní, tak kvůli tomu Topolánek vládu neshodí.

Předseda pražské organizace ODS Jiří Janeček pohrozil, že by odpor mohl přijít i z vlastních řad. Topolánek by měl podle něj svolat výkonnou radu a vysvětlit, proč se nechává koaličními partnery "zbytečně a lacino tlačit ke zdi".

"Obávám se, že pokud předseda Topolánek včas nepřehodnotí vzniklou situaci a neobnoví jednání uvnitř strany, může docílit toho, že v hlasování o důvěře vládě ho někteří poslanci ODS nemusejí podpořit," uvedl Janeček.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video