Vláda podpořila návrh na regulovaný prodej kratomu, jen pro dospělé

  • 45
Kabinet Petra Fialy podpořil návrh, který obsahuje pravidla pro nakládání s psychoaktivními látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC. Předložili ho poslanci zdravotního výboru Sněmovny. „Stát bude schopen reagovat na jakékoli nové psychoaktivní látky,“ řekl po jednání vlády vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Podle návrhu poslanců, který má regulovat prodej psychomodulačních látek jako je kratom či konopí s malým obsahem THC bude platit zákaz prodeje nezletilým, zákaz prodeje ve výdejních automatech nebo prostřednictvím komunikace na dálku, pokud nebude vyloučen prodej osobám mladším 18 let. Zákaz má platit i ve zdravotnických zařízeních, školách a školských zařízeních.

Válek podpořil regulaci kratomu. Nepřechází se od něj na tvrdší drogy, říká

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podpořil iniciativu poslanců, aby se psychomodulační látky, třeba kratom, nesměly legálně prodávat jen dětem do 18 let. „Nejsou data, která by svědčila, že by užívání kratomu vedlo k přechodu na nějaké tvrdší, závažnější návykové látky,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. Před tím neprosadil zařazení kratomu a HHC na seznam zakázaných látek.

Vládu právníci varovali před hrozící drogovou turistikou. Vobořila to nezajímá

Vládu před jednání právníci varovali před drogovou turistikou. „S ohledem na skutečnost, že v jiných státech, zejména sousedních, nejsou navrhované látky legálně dostupné, hrozí v souvislosti s přijetím navrhované právní úpravy nárůst takzvané drogové turistiky a s tím spojených negativní dopadů na společnost,“ napsali do stanoviska pro vládu.

„Já si nemyslím, že nás drogová turistika zajímá,“ komentoval tuto výhradu Legislativní rady vlády Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Trh je etablovaný v celé Evropě. Jsem spíš přesvědčený, že se stane to, že ostatní země to od nás opíší,“ tvrdí dokonce Vobořil.

Nemůžeme se na kratom dívat jen jako na bylinu, říká šéf protidrogové centrály

Právníci také vládu upozornili, že navrhovaný paragraf trestního zákoníku postihuje pouze prodej, nabízení k prodeji a podnikání s psychomodulačními látkami, nikoli jejich bezplatné poskytnutí nebo jejich poskytnutí výměnou za jinou věc.

Za nevhodné označili, aby se Úřad vlády stal správním orgánem pro oblast psychomodulačních látek místo ministerstva zdravotnictví, protože pro to nemá dostatečné odborně-personální zabezpečení.

Soudy dostanou na úhradu odměn znalců, tlumočníků a advokátů ex off 919 milionů

Tuzemské soudy dostanou další finanční prostředky na úhradu odměn advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů v objemu 919 milionů korun.

„Vláda dnes na můj návrh schválila navýšení finančních prostředků pro soudy, a to na odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů,“ uvedl po jednání vlády na sociální síti X (dříve Twitter) ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Vláda kývla i na novelu, podle které si mají cizinci nově od příštího roku hradit sami zkoušku z češtiny nutnou k žádosti o povolení k trvalému pobytu. Cena se má od ledna zvednout z nejvýš 2 500 na 3 200 korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video