Nouzový stav skončí v neděli, vláda neuspěla. Blatný nastínil černý scénář

  • 4516
Vláda neprosadila další prodloužení nouzového stavu, který tak skončí v neděli 14. února. Pro prodloužení do 16. března hlasovali jen poslanci ANO a ČSSD. Marně premiér Andrej Babiš opozici žádal, aby prodloužila nouzový stav alespoň do konce února. Protiepidemická opatření tak nyní budou vznikat na úrovni krajů.

Jen večer těsně před hlasováním dal vládě malou jiskru naděje poslanec opoziční KDU-ČSL Stanislav Juránek, který navrhl, aby byl nouzový stav prodloužen o čtrnáct dnů, tedy tak, jak o to několik hodin před tím požádal Babiš. „Já si moc přeju, aby byla široká dohoda,“ řekl Juránek. Ale zůstalo jen u těchto slov. Nikdo z opozice pro to nakonec nehlasoval, dokonce ani sám Juránek.

Katastrofickou vizi, co se bude dít, když země poleví v opatřeních proti šíření koronaviru, popsal poslancům před hlasováním ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něj může být v celé zemi do dvou týdnů situace jako v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. „Postupně se naplní většina našich nemocnic tak, že nebudou moct přijímat žádné pacienty,“ řekl Blatný.

„Tím pádem se zhroutí dispečink lůžkové péče, protože nebude kam pacienty mezi jednotlivými nemocnicemi převážet. Pravděpodobně nepůjdou ani žádné děti do škol, protože to situace nedovolí. Okolní země se nás začnou bát a zavřou hranice,“ popsal Blatný.

Vláda kvůli situaci v Karlovarském i Královéhradeckém kraji ve čtvrtek  zakázala lidem z okresů Cheb, Sokolov a Trutnov cestovat jinam, a lidem odjinud cestovat do těchto okresů. Důvodem je nekontrolované šíření koronaviru v těchto oblastech.

Postupně podle Blatného hejtmani v jednotlivých krajích vyhlásí stav nebezpečí a nakonec všichni ve Sněmovně stejně odsouhlasí, že je potřeba nouzový stav. „Mezitím ale přijde řada našich příbuzných o život. Ať už kvůli koronaviru, nebo kvůli jiným nemocem. Lékaři a sestry nápor nezvládnou fyzicky ani psychicky,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Bude to znamenat, že se otevřou obchody i služby

Bez nouzového stavu se podle expertiz, které má ministr Blatný k dispozici, už v pondělí otevřou obchody, služby, muzea, galerie, výstavy, možná i posilovny a bazény a nebude omezeno shromažďování osob.

Hejtmani Libereckého, Pardubického, Karlovarského, Středočeského a Olomouckého kraje a primátor Prahy už uvedli, že vyhlásí v případě neprodloužení nouzového stavu stav nebezpečí na území svých krajů.

„Žádáme vládu České republiky, poslankyně a poslance Parlamentu České republiky, aby v případě, že nebude prodloužen nouzový stav, pomohli krajům najít řešení v současné složité situaci, ve které v příštích dnech reálně hrozí další zhoršení epidemického stavu,“ apelovali hejtmani ještě před hlasováním.

Babiš žádal opozici alespoň ještě o čtrnáct dnů

Premiér Andrej Babiš žádal ve Sněmovně o nouzový stav alespoň do konce února. „Dejte nám dva týdny,“ řekl poslancům. Vláda původně požádala o nouzový stav do 16. března. Nyní je schválen do 14. února.

Babiš se pokoušel ještě na poslední chvíli najít podporu pro prodloužení nouzového stavu u opozice. Jednání s ní však zkrachovalo.

Fakticky vláda prohrála boj o prodloužení nouzového stavu ve chvíli, kdy se šéf SPD Tomio Okamura odmítl připojit k výzvě jednoho z opozičních lídrů, že by nouzový stav mohl být prodloužen ještě o týden či dva týdny, ale to jen v případě, že se k tomu přidají všechny strany opozice.

Komunista Zdeněk Ondráček při svém vystoupení za řečnickým pultem pohrozil ministrům trestními oznámeními pro případ, že vláda nouzový stav vyhlásí znovu i přes nesouhlas Sněmovny.

Na řadu věcí armádu nepotřebujete, říká vládě opozice

Jurečka i Ondráček mluvili ve Sněmovně o tom, že i bez nouzového stavu bude moci v nemocnicích pomáhat armáda a že k tomu bude vláda moci využít zákon o ozbrojených silách.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan vybídl vládu, aby byla hned zahájena jednání o tom, jak pomoci krajům zvládnout situaci po konci nouzového stavu.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že i bez nouzového stavu může vláda trvat na uzavření škol, stravovacích i ubytovacích zařízení a trvat na používání ochranných prostředků. Co nebude možné bez nouzového stavu, je omezování pohybu občanů v noci. 

„Rozhodli jsme se po zralé úvaze, že už nebudeme dále umožňovat nouzový stav,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Vláda by podle něj měla vypracovat a předložit pandemický plán a předložit také novelu zákona o bezpečnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video