Premiér Petr Nečas poslouchá projev Mirka Topolánka. Bývalý předseda vyzval...

Premiér Petr Nečas poslouchá projev Mirka Topolánka. Bývalý předseda vyzval rebely, aby nepokládali vládu. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Jednání ODS za 4 miliony. S řízečky, srnčími hřbety a kuřecím soté

  • 148
Kongres ODS, to není jen Petr Nečas a rebelové, ale také srnčí hřbety v omáčce s karlovarskými knedlíky, řízky s bramborovým salátem, kuřecí soté s rýží, zákusky, káva a moře nealko nápojů. Cena za celý kongres je podle mluvčího ODS o něco více než 4 miliony korun. "Záleží na tom, kolik se toho sní," řekl mluvčí Tomáš Bartovský.

Jedna z účastnic kongresu Jana Dědečková iDNES.cz upozornila, že vše si jak delegáti, tak hosté tvrdě platí. "Delegáti 2 tisíce korun, plus ubytování a cestu, hosté 4 tisíce korun a také ubytování i cestu," vysvětlila Dědečková.

O delegáty se ve dvou halách na Výstavišti v Brně starají desítky hostesek v bleděmodrých kostýmcích, které musely přijít do práce už před osmou ráno, když byl ještě jednací sál prázdný.

Celý prostor připravovalo pět dní okolo 150 lidí z patnáctky firem, zjistila ČTK. Jen o něco menší počet lidí, od ochranky, přes recepční až po kuchaře, se v sobotu o šest stovek delegátů stará.

Jednacímu sálu dominuje velké pódium v modré a bílé barvě, po jehož stranách jsou dvě velkoplošné obrazovky. Novináři kongres sledují jednání z balkonu naproti hlavnímu pódiu a s výjimkou fotografů, kteří smějí chodit fotit řečníky, přímo mezi delegáty nesmí.

Novináři zaznamenali při příchodu na kongres zpřísněná bezpečnostní opatření, procházeli bezpečnostními rámy, jak je běžné na letištích, či v parlamentu, ale rozhodně ne na sjezdech politických stran.

Všudypřítomná ochranka hlídá, aby novináři nepronikli do blízkosti delegátů. Politici se ale oddělit nenechali, chodí za novináři na balkón, který je vyhrazen pro média.

Snahu uzavřít diskusi vedení vzdalo

Vedení strany ještě v pátek večer vážně počítalo s tím, že by politická diskuse před volbou předsedy a místopředsedů měla být uzavřená, ale delegáti se proti tomu vzbouřili a v sobotu dopoledne se to při začátku kongresu nikdo už ani neodvážil navrhnout.

Volba nového vedení je na programu až v neděli a premiér Petr Nečas zatím nemá žádného soupeře. Žádný ze 14 regionů nikoho jiného nenavrhl. Změnit se to ale může i klidně těsně před volbou, kandidáta může navrhnout kterýkoli delegát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video