Nový senátor Jaroslav Zeman

Nový senátor Jaroslav Zeman | foto: MF DNES

V boji o Senát porazil v Jablonci hejtmana Eichlera továrník Zeman

  • 21
Sociální demokraté utrpěli v Libereckém kraji další porážku. Poté, co v krajských volbách dostali "výprask" od starostů, komunistů a Změny a obhájili jen sedm z patnácti mandátů, se do Senátu nedostal ani hejtman Stanislav Eichler. Poměrně jasně ho porazil Jaroslav Zeman z ODS.

Občanští demokraté tak díky Zemanovi zabarvili modře převážně oranžovou volební mapu republiky.

Starosta Albrechtic v Jizerských horách a ředitel prosperující továrny Detoa získal 14 403 hlasů, tedy 63, 62 procent hlasů. Druhý Eichler měl jen 8 236 hlasů, procenty řečeno 36, 67.

Senátorem tedy bude Zeman, který do voleb šel například s tím, že by rád řešil romskou problematiku.

"Myslím, že i na tohle moji voliči slyšeli. Žiji tady a bydlím a tak jsem si vybral třeba i toto téma, které tu lidi trápí. Nechtěl jsem slibovat nižší DPH či bezplatnou lékařskou péči. Vybral jsem si palčivé téma, protože nejsem politik ale živnostník a celkem svobodně o tom mohu mluvit," uvedl po svém vítězství Zeman.

Zeman: Nechci být Pražanem, co o víkendu spí na vesnici

Ten se nechce stát Pražanem. "Chci být co nejvíce ve svém regionu, nestát se Pražanem, který jezdí na víkendy přespávat na vesnici. Senátor zastupuje svůj obvod v Praze a ne naopak a to si bohužel někteří kolegové senátoři neuvědomují a stali se z nich Pražané," dodal šéf továrny na výrobu hraček.

Z vítězství byl příjemně překvapen. "Nejvíce však v prvním kole, kdy jsem dostal nejvíce hlasů. To jsem nečekal," doplnil.

A jak vidí to, že pomohl ODS zmírnit senátní debakl, když téměř všude vítězila sociální demokracie? "To se musíte ptát voličů, ale ODS musí teď v sobě najít sílu, aby se obrodila, očistila. Musí bojovat dál. Nejde přeci pořád vyhrávat, ale občas se musí i prohrát. Znám to koneckonců i ze svého podnikání," uzavřel Zeman.

Zemanova továrna je jedna z nejstarších továren na hračky v Evropě a letos se stala v Libereckém kraji firmou roku a Zeman živnostníkem roku. Čtenáři iDNES.cz ho také ocenili cenou za nejlepší podnikatelský příběh v soutěži Podnikatel roku.

Dosluhující hejtman a poražený kandidát Stanislav Eichler nechtěl iDNES.cz svůj komentář k prohraným volbám sdělit. "Za ten hnůj, který jste mi za půl roku nakydali na hlavu, vám komentář neposkytnu," řekl doslova.

Dlouholetá senátorka odchází

Ze senátních lavic tedy odchází dlouholetá senátorka a šéfka klubu TOP 09 Soňa Paukrtová. Voliči jí totiž v prvním kole přidělili jen 11,73 procenta hlasů.

V prvním kole kandidovalo deset tváří. Například ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur nebo známý spisovatel Josef Hausman, který je autorem kontroverzních knih kritizujících feminismus. Oba získali kolem deseti procent.

Ve druhém kole volilo v obvodu Jablonec nad Nisou bez jedné desetiny 20 procent voličů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video