Moderátor, politik, provokatér. Zlomové chvíle padesátníka Jaromíra Soukupa

  • 57
Moderuje pořady na televizním kanále, jehož je vlastníkem, a nyní se chce angažovat také v politice. Jaromír Soukup v pátek slaví padesáté narozeniny. Podívejte se na přehled životních milníků kontroverzního podnikatele a mediálního magnáta.

1. Média a TV Barrandov

Po vystudování Právnické fakulty Univerzity Karlovy byl Jaromír Soukup u zrodu radikální Transnacionální strany, jejímiž členy byli například také John Bok, Richard Němčok nebo Ivan Martin Jirous. Strana tehdy bojovala mimo jiné za zrušení trestu smrti, ochranu menšin nebo práva homosexuálů.

Krátce po sametové revoluci Jaromír Soukup od svého radikalismu upouští a zakládá svou vlastní mediální agenturu Médea, v roce 2000 pak své vlastní vydavatelství Empresa Media. 

To v současné době vydává například časopisy Týden a Instinkt včetně jejich online verzí, Interview nebo Faktor Soukup. Do jeho portfolia rovněž spadá TV Barrandov, kterou Jaromír Soukup koupil v roce 2012. 

2. Soukup v politice

Přestože Jaromír Soukup ještě v červenci roku 2018 oznamoval, že do politiky nechce a žádné politické ambice nemá, jeho kariéra je s politikou úzce spjatá. Už ve volbách v roce 2006 se stal hlavním sponzorem Demokratické strany zelených, stal se dokonce jejím místopředsedou. 

Později se však dostal do konfliktu s vedením strany v čele s Martinem Bursíkem. Podle Soukupových slov se jejich cesty rozešly. Když byli zelení ve vládě s ODS a lidovci, přivedla si Soukupa jako ekonomického náměstka na ministerstvo školství exministryně Dana Kuchtová

Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 pak kandidoval za Demokratické strany zelených (DSZ), ale nesupěl. Jeho strana získala 0,62 procenta hlasů.

3. V hlavní roli Jaromír Soukup

V své televizi Barrandov se Jaromír Soukup výrazně podílí na obsahové struktuře vysílání. Moderuje celkem osm pořadů, z nichž tři dokonce ve svém názvu obsahují moderátorovo jméno. 

Původně bylo podobně pojmenovaných pořadů čtrnáct, Soukup však čtyři z nich nedávno z televize stáhl.

Během svého působení v médiích Soukup několikrát způsobil mediální rozruch. Kvůli kontroverzním výrokům a povaze údajně zpravodajských relací řešila stížnost na Soukupovy pořady i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Naposledy kvůli pořadu Moje zprávy.

V lednu 2018 Soukup získal v rámci cen Trilobit ocenění Zlatý citrón 2018 za „neuvěřitelné konferování „diskusních“ pořadů v TV Barrandov, které jsou bizarním koktejlem diletantství a účelového politického aktivismu“. 

4. Týden s prezidentem

Jaromír Soukup se jako majitel televize Barrandov úzce přimkl k prezidentu Miloši Zemanovi a skupině lidí kolem něj. Ve své televizi každý týden vysílá pořad Týden s prezidentem, kde prezident bez jakékoli Soukupovy oponentury prezentuje své názory na cokoli.

Podle mnohých je hlavním rysem Soukupova přístupu v tomto pořadu servilita, někteří upozorňují i na to, že Zeman dostává otázky, na něž odpovídá, dopředu a že rozhovorům schází nestrannost a nezaujatost.

Ani poté, co Soukup oznámil vznik nové strany, se Zeman vystupování na Barrandově nevzdá. „Pan prezident v žádném případě nebude přerušovat svou účast v pořadu Týden s prezidentem,“ potvrdil v lednu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

5. List Jaromíra Soukupa

„Dnešním dnem zakládám politické hnutí List Jaromíra Soukupa, jehož cílem je bránit české národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy,“ slíbil v lednu Soukup v pořadu Moje zprávy na Barrandově.

V programu, který podnikatel zveřejnil na webových stránkách nově své vznikající strany, Soukup například slibuje efektivně spojovat úřady, zrušit některé právní předpisy nebo prosazovat české zájmy v Evropě. 

„Být tupými eurohujery nebo notorickými stěžovateli nikam nevede. Musíme být lídrem v Evropském parlamentu,“ píše mediální magnát.

Podle politologa Josefa Mlejnka by se ale Soukupovy šance na úspěch neměly přeceňovat. „ Pokud to bude one man show, tak budou šance na úspěch mizivé,“ uvedl.

Obavy z nového subjektu na české politické scéně nepociťují ani politici. Ohrožení se necítí ČSSD, SPD, Piráti ani STAN, podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové může být podnikatelova iniciativa dokonce ve finále ku prospěchu věci. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video