Veteránka 2. světové války Jarmila Halbrštátová (1924-2020)

Veteránka 2. světové války Jarmila Halbrštátová (1924-2020) | foto: Ministerstvo obrany ČR

V 96 letech zemřela Jarmila Halbrštátová, bojovala u Sokolova či na Dukle

  • 9
Zemřela jedna z posledních veteránek 2. světové války Jarmila Halbrštátová. Účastnici bojů u Sokolova, Kyjeva nebo na Dukle bylo 96 let. Zprávu oznámil ministr obrany Lubomír Metnar. Prezident Miloš Zeman Halbrštátovou loni vyznamenal medailí Za hrdinství.

„V noci na dnešek přišla ČR o jednu z posledních veteránek druhé světové války. Ve věku 96 let zemřela plukovnice v.v. Jarmila Halbrštátová, účastnice bojů u Sokolova, Kyjeva nebo na Dukle,“ uvedl ve středu ministr Metnar.

Halbrštátová podle projektu Paměť národa zemřela v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Narodila se v dubnu 1924 v Ústí nad Orlicí. S rodiči jako malá odjela do Sovětského svazu. Protože měla protektorátní pas, byla po napadení SSSR Německem zatčena a odvezena do gulagu. V červnu 1942 vstoupila v Buzuluku do československých vojenských jednotek.

Medaili Za hrdinství v boji obdržela plukovnice ve výslužbě Jarmila Halbrštatová. (28. října 2019)

Nejprve absolvovala zdravotnický kurz, později se stala spojařkou. Zúčastnila se bojů o Sokolovo, Kyjev, Bílou Cerkev nebo karpatsko-dukelské operace.

Po válce absolvovala letecký výcvik a do roku 1946 sloužila jako instruktorka výcviku bezmotorového létání. Po demobilizaci pracovala jako účetní a v dělnických profesích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video