Peněz je dost, jen nejdou tam, kam by měly jít, říká exministr kultury Vítězslav Jandák.

Peněz je dost, jen nejdou tam, kam by měly jít, říká exministr kultury Vítězslav Jandák. | foto: David Neff

Jandák: Peníze na chobotnici budou, vždyť se bude privatizovat

  • 232
Vítězslav Jandák zveřejnil svou představu o financování blobu na pražské Letné. Exministr kultury a současný stínový šéf resortu za ČSSD tvrdí, že na vybudování národní knihovny podle Jana Kaplického peníze budou. Náklady chce pokrýt z privatizace ruzyňského letiště a České pošty.

Vítězslav Jandák na setkání s novináři upozornil, že stát by měl na plánovaném prodeji podniků Letiště Praha a Česká pošta vydělat přes dvě stě miliard. "Peněz je tedy dost, jen nejdou tam, kam by měly jít," prohlásil.

Reagoval tak na nedávná slova lidoveckého ministra kultury Václava Jehličky, který už s návrhem blobu od Jana Kaplického na pražské Letné nepočítá. Na stavbu nové budovy podle něj také není dost peněz. - čtěte Jehlička pohřbil Kaplického chobotnici, chce upravit Klementinum

Jandák ale připomněl, že on sám ještě v roli ministra "vyboxoval" pro novou budovu Národní knihovny 1,9 miliardy v rozpočtu a počítalo se s tím, že každý rok by se k tomu měla přidávat až jedna další miliarda.

Vše Národní knihovně

Podle Jandáka nejde v Kaplického návrhu jen o design a umístění, ale hlavním kladem budovy je obslužnost. "Ta obslužnost je do 5 minut, což u historických objektů je téměř nemožné," podotkl v reakci na úvahy o rekonstrukci Klementina či kongresového centra na Vyšehradě.

Přestavba bývalého Paláce kultury by podle něj vyšla na nejméně pět miliard korun. A současný areál Národní knihovny zase nevyhovuje podmínkám pro bezpečné skladování mnoha tisíc výtisků knih. "Klementinum je v záplavové zóně, což by odnesly především sklepy a uskladněné knihy," dodal.

Situace kolem Kaplického chobotnice se vyhrotila minulý týden po slovech ministra Jehličky. Šéf Národní knihovny Vlastimil Ježek dokonce pohrozil žalobou za to, že pražské zastupitelstvo nenaplnilo svoje usnesení. Sám Kaplický přitom v rozhovoru pro iDNES.cz prohlásil, že chobotnice na Letné vyroste, protože ji chce národ, a politici na to musí reagovat. - čtěte Knihovna na Letné bude, národ ji podporuje, věří Kaplický

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video