Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cimického začala prošetřovat policie. Metál si nezaslouží, míní Babiš

  9:47aktualizováno  18:18
Pražská policie podle informací MF DNES začala prošetřovat psychiatra Jana Cimického, kterého stále větší počet žen obviňuje ze sexuálního násilí. Cimický zločiny zahrnující znásilnění popírá. Lékaře obvinily ze sexuálního napadení další oběti. Pořad 168 hodin přinesl svědectví ženy, kterou donutil k sexu a hrozil jí léčbou elektrošoky, kdyby o něm mluvila. Cimický uvedl, že věc řeší s právníky. Podle premiéra Andreje Babiše by neměl dostat státní vyznamenání.
Jan Cimický, psychiatr

Jan Cimický, psychiatr | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Tehdejší Cimického nadřízený uvedl, že právě v souvislosti se sexuálním obtěžováním musel lékař nakonec opustit Psychiatrickou nemocnici Bohnice.

„Zprávy o doktorovi Cimickém jsou šokující, zvlášť když jde o takto známou osobnost,“ uvedl pro iDNES.cz premiér Andrej Babiš. „Nejsem schopen posoudit jejich pravdivost, nicméně v této situaci si myslím, že by bylo rozumné od vyznamenání upustit,“ reagoval na to, že by Cimický měl dostat státní vyznamenání. Podle něj by měl doktor nejprve očistit své jméno.

„Na základě teď zveřejněných informací, které se objevily v médiích, se případem zabývají pražští kriminalisté.“

Mluvčí pražské policie Jan Daněk

„Hovor začal tím, že ho zajímalo, jestli jsem panna, jestli jsem někdy měla pohlavní styk, kolik jsem měla partnerů, jestli jsem na starší muže,“ popsala pro pořad 168 hodin na České televizi žena, která byla na konci osmdesátých let minulého století, tehdy jako čerstvě osmnáctiletá, rok léčená v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Cimický tam tehdy pracoval jako primář socioterapeutického a rehabilitačního oddělení.

Obviněný lékař jí podle jejího tvrzení aplikoval injekce do žíly proti úzkosti, pravidelně si ji zval do pracovny. „Po celou hospitalizaci jsem byla nucena mu být k dispozici, kdykoliv si mě pan doktor pozval. Vždy to skončilo stejně. Nevím přesně, jak se to stalo, prostě mi strčil přirození... Vlastně jsem ho musela uspokojit rukou,“ popsala žena.

„Pak mi ještě tlačil hlavu do rozkroku, takže tam vzniklo to, že jsem ho uspokojovala orálně,“ řekla žena. V nemocnici se léčila s depresemi a úzkostmi, které podle ní vycházely z neschopnosti přiznat si, že je orientovaná na ženy. „Potom, co se to stalo, jsem se vyzvracela, protože se mi udělalo špatně. On se tomu spíš smál: ‚Ježíš, holka, na to si zvykneš‘. A dal mi přednášku o tom, jak je sperma strašně zdravé,“ vzpomíná žena.

Když došlo na moment, kdy byla ženě změněna podoba léčby, přišel pro ni Cimický s tím, že k němu teď bude chodit naopak častěji a že si ji vezme pod svou ochranu. 

Stanovisko ČLK

Šéf České Lékařské komory Milan Kubek iDNES.cz sdělil, že celou věc konzultoval s předsedkyní Revizní komise ČLK Janou Vedralovou. „ČLK neeviduje žádnou stížnost, rovněž se nemůže zabývat skutky, které se údajně staly před několika lety,“ napsal Kubek.

„Začal mi dost nepříjemným způsobem říkat, že hlavně doufá, že jsem tam nic neplácala o něm a řekl, že půjdeme na procházku. Odvedl mě do jiného pavilonu, kde se aplikovaly elektrošoky, a začal mi vysvětlovat, jak se jimi léčí. Začal mi popisovat, jak se to dělá, a přikládat různé diody ke spánku a vysvětloval mi to tak, že mi to několik vteřin přidrží a že budu mít takový kratší epileptický záchvat,“ řekla žena.

„Začala jsem se bát, že by mi je mohl doopravdy aplikovat tak, jak říkal, že by mi tu léčbu asi začal dělat, kdybych se měla bavit o něm a o mně,“ dodala. Později spolu podle ženy měli intimní styk pravidelně každý den. Nevěděla, jak z toho ven a pokusila se proto dvakrát o sebevraždu.

„Seš dobrej matroš.“ Ženy zažívají při sexuálním násilí hnus, strach i zamrznutí

Že jsou vzpomínky ženy autentické, potvrdila pro ČT i sexuoložka Hana Fifková. Ta totiž ženu léčila několik let po propuštění z léčebny a na terapii jí události popsala. „Je to příběh, který se nedá zapomenout, čili mohu potvrdit, že klientka mi v ordinaci tento příběh v devadesátých letech vyprávěla,“ řekla.

Nejde přitom o jediný příběh, který ve vysílání zazněl. Své zážitky popsaly i dvě další ženy. „Když jsme se s panem doktorem rozloučili, domluvili jsme se na další schůzce, pan doktor se na mě vrhl se slovy: ‚Neboj, já tě zase naučím líbat‘,“ popsala jedna z nich. Než se nadála, už měla jeho jazyk ve svých ústech. „Ležela jsem na lehátku, dal mi tam řadu jehliček a pustil takovou relaxační hudbu. Tak jsem tam chvíli ležela a pak přišel a začal mě hladit po prsou. Ptal se mě při tom, jestli se mi to líbí,“ uvedla další z obětí.

Odchod Cimického z Bohnic s obtěžováním souvisel

Zdeněk Bašný, tehdejší ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice, České televizi řekl, že Cimického odchod z ústavu v roce 1996 souvisel právě se sexuálním obtěžováním.

Sexuální predátor krytý lékařským titulem? Cimický čelí obvinění

„Odchod z léčebny s tím přímo souvisel, protože to bylo po dvou informacích, které jsem získal, které zněly velmi věrohodně. Kolega Cimický to popřel, že by to tak to probíhalo, ale ty výpovědi byly obdobné, popis byl shodný, jako jsou popisovány teď v médiích,“ řekl.

Cimický na dotaz MF DNES sdělil pouze to, že věc řeší s právníky.

Vlnu obvinění proti známému psychiatrovi spustila informace, že Cimický dostane od prezidenta Miloše Zemana vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury. Zpěvačka a herečka Jana Fabiánová chvíli poté, co o ní média informovala, napsala na sociální síť, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. Později příspěvek smazala. Již dříve řekla v pořadu 13. komnata, že ji v minulosti sexuálně napadl psychiatr, jméno tehdy ale neuvedla.

„Jednoznačně odmítám jakékoli nařčení, které proti mně bylo vzneseno na sociální síti. Ženu, která mě obvinila, jsem znal, léčila se u mě, a já samozřejmě nemohu sdělovat žádné bližší informace,“ reagoval před týdnem Cimický.  „Podobnému obvinění je těžké se bránit, nejsem si však vědom žádného profesního ani osobního selhání. Není to pravda. Vzniklou situaci považuji za politováníhodnou snahu o zviditelnění se ve chvíli, kdy se prezident republiky rozhodl ocenit mou celoživotní práci,“ dodal psychiatr.

Cimický v Psychiatrické léčebně Bohnice působil od roku 1981 do roku 1996. Když z ní odešel, otevřel centrum duševního zdraví Modrá laguna, kde působí dodnes. Kromě toho je autorem řady převážně detektivních knih.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...