Hokejista Jaromír Jágr věnoval v roce 2012 ODS 8 milionů korun (ilustrační snímek).

Hokejista Jaromír Jágr věnoval v roce 2012 ODS 8 milionů korun (ilustrační snímek). | foto: ODS

Jágr byl loni největším sponzorem ODS, straně přispěl i Topolánek

  • 141
Hokejista Jaromír Jágr byl loni největším sponzorem ODS. Vládní straně poslal osm milionů korun. Patnáct tisíc občanským demokratům věnoval expředseda strany Mirek Topolánek. Vyplývá to z výroční zprávy občanských demokratů za loňský rok.

Kromě Jágra k největším sponzorům za rok 2012 patří společnost D-Pharm, její sesterská Lékárna U Rubínu a také makléřská pojišťovací společnost IBS - Insurance Broker Service, které ODS shodně daly 3 miliony korun.

Straně přispěla i řada jejích významných členů. Senátor Jiří Oberfalzer věnoval 344 tisíc, exministr vnitra Ivan Langer 300 tisíc, vlivný člen plzeňské ODS Roman Jurečko 102 tisíc, šéf senátorů Jaroslav Kubera poslal tři tisíce. Přispěli i straničtí rebelové Petr Tluchoř (50 tisíc) a Marek Šnajdr (30 tisíc).

Výroční zpráva je dostupná na webu ODS. Na Jágrův sponzorský dar upozornil server Novinky.cz.

Hokejista sympatizuje s ODS dlouhodobě, podpořil ji například v závěru kampaně před posledními volbami do Poslanecké sněmovny v květnu 2010 (více čtěte zde).

ODS podle výroční zprávy loni získala celkem 247 milionů, z toho zhruba 120 milionů dostala jako státní příspěvek na činnost, od dárců přes 95 milionů. Strana utratila téměř 290 milionů, nejvíce peněz (necelých 130 milionů) padlo na kampaň před krajskými, senátními a prezidentskými volbami.

Politické strany musejí odevzdávat výroční zprávy o svém financování Sněmovně, kde jsou přístupné veřejnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video