Žádná panika na palubě nepanovala, říkají cestující leteckých linek z Itálie

  • 4
Nejvyšší počet nakažených novým typem koronaviru v Evropě hlásí Itálie, proto pražské letiště zavedlo opatření pro přílety letadel z této země. Pro tyto cestující je připraven speciální vchod. Mezi pasažéry, kteří v úterý dopoledne přistáli na ruzyňském letišti, panovala dobrá nálada. Strach z nákazy nemají, situace je podle nich pod kontrolou.

V Číně se nový typ koronaviru začal šířit koncem minulého roku, do Evropy se nákaza dostala téměř o dva měsíce později. Přestože počet nakažených koronavirem v Evropě stoupá, cestující, kteří v úterý dopoledne přiletěli z nejvíce postižené Itálie se nebojí. V letadle panovala podle pasažéra cestujícího z Milána dobrá atmosféra.

„Já se nebojím, ale ostatní v Itálii trochu strach mají. Ale v letadle nikdo nemocně nevypadal, takže i atmosféra byla v pohodě,“ usmál se Ital. S lehkým krokem z letiště vycházeli i cestující z Říma.   

Dovolenou v italském hlavním městě si užila i další cestující Petra. „Myslím, že nejsme v rizikové skupině, takže strach nemám,“ řekla. Podle ní i dalších cestujících ochranné masky v Itálii zatím příliš rozšířené nejsou.

„Někteří v rouškách chodili. Ale protože jsem si přečetla, že rouška by měla být s filtrem a oni chodili v takových obyčejných nebo jen se šálou před obličejem, tak to asi nemělo žádný velký význam,“ popsala Petra.

Se smíchem přikyvoval i Švýcar Daniel, který do Prahy přiletěl z Milána, hlavního město oblasti Lombardie. „Viděl jsem asi deset lidí s maskou, ale jinak ne. Jednu s sebou také mám, ale nenosím ji,“ vytáhl z kapsy zmuchlanou roušku.

Situace se ale v průběhu víkendu měnila kvůli nově zveřejňovaným informacím. „V neděli byli lidé už více ostražití. Bylo třeba vidět, že když v autobuse šel Asiat, lidé se od něj drželi dál,“ popsal cestující Čech Pavel.

Speciální opatření na letišti v Praze

Pro přílety z Itálie si pražské letiště připravilo celkem šest speciálních gatů, příchodových či odchodových bran k letadlu. Ty budou používat pouze pasažéři z této země. „Cestující z Itálie jsou soustředěni do jednoho místa, a tak se výrazně omezí pohyb cestujících z Itálie po letišti,“ uvedla specialistka na externí komunikaci Kateřina Pavlíková.

„V těchto příletových gatech budou probíhat zvýšená hygienická opatření, budou se častěji dezinfikovat,“ dodává Pavlíková.

Ruzyně zavedla kontrolu pasažérů z Itálie, nákazu už hlásí i z jihu země

Přestože Letiště Praha zavedlo podle informací mluvčího Romana Pacvoně takovéto provozní opatření jako první letiště, cestující z kontroly příliš nadšení nejsou.  

„Když jsme přiletěli do Říma, byla kontrola asi šesti termokamerami. Bylo to perfektně kontrolované. A tady? Zeptají se vás, jak se cítíte, a žádná další kontrola není. Dostanete brožurku,“ popsal kontrolu Pavel.

Informační letáky ale podle informací cestujících nedostali všichni. „Nějaké letáčky pán rozdával, ale asi ne všem,“ řekla jiná pasažérka. S prázdnýma rukama do Prahy vyšla i dvojce z Říma, Sara a Luigi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video