Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Getty Images

Počet uživatelů internetu v Česku letos prolomil hranici sedmi milionů

  • 6
Internet v Česku je na vzestupu. V roce 2019 ho využívali čtyři z pěti obyvatel země. Nejsnadněji se k síti dostanou děti. V domácnosti bez internetu vyrůstají jen tři procenta z nich. Přesto je v Česku stále přes milion lidí, kteří internet nikdy nepoužili.

„Dá se říci, že všechny domácnosti, které chtějí mít doma stolní počítač, tak ho mají. Kromě domácností seniorů,“ říká Martin Mana ředitel Odbor statistiky rozvoje společnosti ČSÚ. Ještě před třiceti lety byl přitom počítač vzácnost, kterou mělo jen zhruba 15 tisíc lidí v Česku.

Stolní počítače už jsou dnes spíše na ústupu. Od roku 2014 více domácností vlastní spíše notebooky, než stolní počítače. Zavedení výpočetní techniky do domácností však stojí za boomem, který internet i v posledních letech zažívá.

Zatímco ještě před deseti lety internet používalo jen 56 procent Čechů starších šestnácti let, v roce 2019 využívalo síť už 7,1 milionů lidí, což je 81 procent populace.

Častěji jsou připojeny rodiny. Pro generaci dnešních dětí už je tak internet naprosto běžným vybavením domácnosti. Přístup k internetu mělo v roce 2019 celkem 97 procent dětí do patnácti let. Svou roli v tom hraje i rostoucí popularita chytrých telefonů.

Roste obliba připojení přes telefon

„Za pět let se počet lidí kteří využívají telefon k připojení na internet více než zdvojnásobil,“ říká Lenka Weichetová z ČSÚ. V letošním roce se na internet připojovalo přes počítač 65 procent uživatelů.

Na druhou stranu v Česku stále žije 1,3 milionu lidí, kteří internet nikdy k ničemu nevyužili. I když i mezi staršími lidmi obliba digitálních technologií stále roste, je to právě kategorie lidí nad 55 let, která má k technologiím pořád nejdál. Ze všech lidí, kteří internet nepoužívají, je 90 procent právě z této skupiny.

Přestože roste i počet lidí, kteří například používají internetové bankovnictví, nebo nakupují online, za digitální obsah se Čechům stále příliš platit nechce.  „V tomto směru jsme pod evropským průměrem,“ říká Mana a uvádí, že ochotu zaplatit za digitální obsah projevila pouze tři procenta populace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video